Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Sunday, November 15, 2009

Rezeki Berganda 'Lubuk Penyu' UG

Perairan Peranginan Pantai Serasa
'Ungah Garden'
Negara Brunei Darussalam
15November 2009 Ahad (Pagi)

Hari ini, ahad jam lebih kurang 7 pagi, penulis kembali kesini 'unggah garden' untuk mencuba nasib manalah tahu ada ungah yang sudi menyambar umpan kembura yang baru saja di beli dari rakan di Kg.Serasa. Di awal sudah ramai pemancing-pemancing yang memancing disini. Keadaan air yang bergerak pasang dan telah ada para rakan pemancing disini yang telah menaikan ikan ungah.


Mr.R., yang sedang menyediakan kerikan
hari ini cuma memperolehi baby ungah...,
'baik jua.. ada juakan dibawa balik'


Suasana memancing di hujung batu 'unggah garden' Pantai Serasa 'dulunya..tempat ujung ani yang banyak berolehi ikan ungah ni.., namun pada hari ini ia kelehatan lesu, tiada santapan..., alaum tah jangkanya kali tue'.


'Lari ketangah tia udah usul2nya ungah hari ani...' Pemancing yang paling termuda pada hari ini.,
'jauh jua ia menalangkan umpan ikan kemburanya...nie..
alah jua ku...'

Lubuk penyu..'ungah garden' bukan cerita...
Ini lah pemancing yang bertuah dan yang mula-mula sekali menaikan seekor ikan ungah yang beratnya dianggarkan mencecah sekilo lebih..'paning paci hasan memikirkan awal2 ni., atu kan banyak kerikan dilabuh, umpan tuan haji.. jua dimaukannyaa.. astee...'Wafi..aka.Echobiru.. ini lah hasil pancingan beliau..
seekor ikan kurapu.., ikan kedua yang diperolehi pada pagi ini.
'kasi chance boss dapat dulu...wafi..'


Banar-banar.. ada heng niee..
setiap kali turun.., pastinya tiada menghampakan
Amin..amin.. mudahan selalu berezeki..


'ada 2 kilo usulnya?'
2.2Kg baratnya...


Ini adalah ikan ungah ketiga yang diperolehi.., berat lebih kurang
sekilo lebih, hasil pancingan Paci Hassan.. (tapi yang memigang lauknya Tn Hj..)
terima kasih tuan haji..., baru ia spoting.... :)Aksi Paci Hassan yang sedang memeriksa umpannya....
'pemalu paci hassan ani.. hehehe.. btw tahniah pada paci hassan'Dan disaat terakhir diketika penulis hendak pulang, sekitar jam 9 lalu, seekor lagi ikan ungah kelima berjaya diperolehi.. oleh pemancing lama., orang lama.. cuma tiada dalam gambar.., pasal ungahnya berandam  dalam air dan masuk dalam batu.

Penulis inda belurih hari ani., ungah inda kenal aku lagi.. hehehe. Akhir sekali, penulis mewakili Blog NSZ mengucapkan terima kasih kepada semua pemancing-pemancing Ungah Gerden Serasa... semua spoting2 dari pemancing lama hingga ke pemancing baru. Terima kasih atas kesudian biskita semua diambil gambar dan disimpan kedalam blog ini bagi memperkenalkan lagi keindahan dan ke unikan memancing di Peranginan Pantai Serasa.

 Sekian Terima Kasih Mudahan dimurahkan rezeki semua.. Amin.

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP