Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Thursday, July 9, 2009

'Precious Boat' Trip Pancing Brunei Drop Off

Trip Memancing Di Perairan Negara Brunei Darussalam
Brunei Drop Off
Pada Hari Ahad 5hb July 2009

Dini, Awie dan Jimi dengan hasil pancingan mereka.

Spesis ikan yang diperolehi, Awie dengan seekor Ikan Aji-aji (king fish) yang beratnya lebih kurang 7kg labih. Manakala Jimi dengan ikan kurapu tiger 6kg dan hasil-hasil pancingan bersama adalah seperti: Ikan Kurisi Kaling, Ikan Rubi, Ikan Awat2, Ikan Pisang Emas, Ikan Sampariding Laut,Ikan Uji Rasid (marung muanya ni ikan uji rasid ani...)

Ini lah sebahagian hasil ikan-ikan yang diperolehi
pada trip pancing Precious Boat
diperairan Drop Off

'kalau ada rezeki, setiap kali turun kelaut
dapat ikan sebegini rupa pun syukur'

Ikan apalah ini??????
Kalau tukang mencari-cari spesis ikan ganjil ani
si Hadgi Gecko punya tugasan ni... hehehe

Jawapan: Ikan Buntal Kaban.

ShoutMix "Apa Kata Biskita"


Hadgi Gecko Bro Ironsilk... if inda ku silap lah (correct me if I'm wrong) ikan buntal pulang ni hehhee

Hadgi Gecko Bro Ironsilk... mun lurus dalam gambar ikan ganjil atu buntal kaban, kan bertanya ku jua pada yang tahu... dapat di makan kah ikan atu?

HafiCF Buntal kaban kana buat kan sushi jua oleh org Jepun.. Fubu kah d panggil nya.. Kes berani mati pulang tu :)

Padamit bh kompom th tu buntal kaban, tq smua


Gambar Di Sumbangkan Oleh: PaDamit (Precious Boat)
<<<<<>>>>> <<<<<<>>>>> <<<<<>>>>>

Read more...

Wednesday, July 8, 2009

Ikan Ungah Pantai Serasa

Pernantian Yang Lama
Ikan Ungah Di Perairan Peranginan Pantai Serasa
Ungah Garden



Assalamualaikum bro ironsilk..ani ada pic tuk d kongsikn..aku jadi model saja ni..ulih2 bapa d UG tdi pgi dkt 1.5++kg... Pass Lesen UG tia boss ah sori lauk nampak nda fresh [asal masuk frezer udh aku ngambar tym balik kaja dlm 7 mlm..hehehe

Tangkapan:ungah
Hasil Pancing : Bapaku..nada pic nya ehehehe
Teknik: Kerikan
Tangsi : 50lbs tangsi cina
Tempat UG lubuk panyu heheh
Mata Kail VMC no 8
Umpan:Kembura Sikong Bulat
Masa: 8-12 pg

Thanks

Ironsilk: Waalaikumsalam Bro, wah rinduku kan meliat ungah lagi, tahniah untuk ur dad okey..

Gambar di Sumbangkan Oleh: EchoBiru a.k.a Dawn Angler
<<>> <<<>>> <<>>

Read more...

Perambatan Di Kg.Putat

Kawasan Perairan Sungai
Kg.Putat Mukim Lumapas
Negara Brunei Darussalam




Dipetik Dari Kiriman Asal Pengirim.

Tempat merambat dan mengail org2 kg putat di waktu siang dan malam, tempat ani bisdia panggil pangkalan. mun kn ktemburong melalui sungai nampak tu melintasi. kebanyakan nya org2 vateren tp ada jua org2 dewasa. lauk2 yg pernah bisdia balurih mcm selungsong, umpak, ketambak, utik, pari dan mcm lg lah. mun ada apa2 tanya kn saja bro ah ani ringkas ganya.

Penulis: It okey bro, informasi yang cukup menarik, Thank Q.. :)



Gambar di Sumbangkan Oleh: PaDamit.
^^^^^^^^^^^^^^ ^^^ ^^^ ^^^ ^^^^^^^^^^^^^^

Sedikit Sebanyak Mengenai Kg.Putat.

Kampong Putat
merupakan sebuah kampung yang terletak dalam negara Brunei. Dari segi pentadbiran, Kampong Putat terletak dalam Mukim Lumapas dan terletak kira-kira 35Km dari Bandar Seri Begawan. Mukim Lumapas merupakan salah satu dari 38 mukim yang terdapat di Brunei. Mukim Lumapas pula dari segi pentadbiran terletak dalam daerah Brunei Muara, Brunei.

Read more...

Tuesday, July 7, 2009

Lingkuh Perairan JASRA

Mengimbas Kembali Hasil-Hasil
Pancingan Ahli Precious Boat Yang Lalu

Awie (Precious Boat) dengan
seekor ikan lingkuh yang beratnya kira-kira
16kg.


Artikal dibawah dipetik dari laman web.www.bruneifishing.com
Tajuk Artikal: Cabaran Ikan-Ikan Palagik Di Jasra



Nama : Popperazzi
Tangkapan : Bamasa / Lingkuh Batang
Berat : 5.5, 6.2 n 7.8kg / 16kg
Teknik : Popping
Rod : Figo Big Fish 30-80lbs (kira PE3-8 lah tu kali ah hehe - rod murah ja)
Reel :Shimano NAVI (Quality 11kg Drag Budget Reel)
Line: Powerpro 50lbs
Leader: Sufix 60lbs
Lokasi : Jasra Rig (+/- 45-60km offshore)
Umpan : Popper (Halco)

Petua: badan mesti Fit, fikiran mesti Inda mau-mau, tangan mesti Santal (paksa balik2 umban n retrieve popper), Hati mesti Hardcore ... Baru dapat FISH kehkehkeh...

Message : Salam untuk kaki pancing di Brunei n Negara Serantau... Tahniah to team Brunei Fishing kerana mengendalikan laman web ani... Apa-apa pun ikut Rezeki, Nasib, sama Hang masing-masing..... Maju Pancing Untuk Kaki Pancing...

Gambar Pertama Di Sumbangkan Oleh: PaDamit (Precious)
^^^ ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^

Read more...

Tenggiri Kapal Karam

Trip Pancing Krikan Shimano
Di Perairan Muara 'Kapal Karam'
06.07.2009

Krikan Shimano dengan Seekor Ikan
Tenggiri yang beratnya kira-kira 5 ke 6 Kg

'N^S^Z boat-1 ani inda test power ke perairan Zon 1 kah?
sekali sekala ikut lah orang kapal lingkong yo...'


Dilain Hari & Waktu Pancingan
Di Kawasan Perairan Tungku
05.07.2009

Hasnol dengan pancingan santai beliau
bersama seekor anak ikan ketumbang

'Catch & Release'

Gambar Di Sumbangkan Oleh: Krikan Shimano
^^^^^^^ ^ ^ ^ ^^^^^^^

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP