Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Friday, May 1, 2009

Udang Galah Di Perairan Tutong

Mengimbas Kembali Kenangan Silam
Sewaktu Memancing Udang Galah
Diperairan Daerah Tutong

Sambil bersantai diatas perahu dengan
hasil pancingan seekor undang galah 'Sauh'

' Salah seorang teman memancing juga memperolehi
seekor udang galah 'sauh'
'happy sangat lah aku....'

Dilain hari dan waktu
bersantai dengan memancing udang galah di
kawasan perairan Tutong.

'kegemaran bah.., udang galah sauh lagi..'

Keseluruhan hasil pancingan udang galah dari
bermacam size..

Gambar disumbangkan oleh: Bob
<><><> <><> <><><>


Resepi Udang Galah Masak Merah
http://www.myresipi.com

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1kg - Udang Galah ( kalau tak ada udang galah jenis udang lain pun boleh )
  • Sos cili & Sos tomato ( ikut suka hati )
  • 4 - 5 ulas bawang merah & bawang putih ( di tumbuk halus )
  • 1 inci halia & 1 batang serai ( dihiris & di tumbuk halus )
  • 1 biji telur ( utk memekatkan kuah )
  • gula, garam & aji ( secukup rasa )
  • 10 gm rempah tumis
  • 3 biji tomato ( dipotong empat )
  • sedikit air untuk memasakkan udang

Cara-cara

  1. Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk halus tadi.
  2. Tumis sampai kekuningan, kemudiah masukkan sos cili & sos tomato.
  3. Lepas itu masukkan udang galah tadi dan gaul sebati.
  4. Bila sudah sebati masukkan telur, gula, garam, ajinomoto, tomato dan air, biarkan memdidih.
  5. Bila kuahnya sudah nampak pekat bolehlah diangkat & dihidangkan bersama dengan nasi putih.
Selamat Mencuba

Read more...

Thursday, April 30, 2009

GT, alu-alu penawar hampa

GT, alu-alu jadi penawar hampa

Oleh Yuwl

BANDAR SERI BEGAWAN - Akhirnya trip memancing yang ditunggu-tunggu tiba setelah beberapa kali rancangan ini tidak menjadi kerana beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan.

Malah 'anchor' kami, Amnri Zainuddin yang sibuk menguruskan tempahan dan sebagainya terpaksa menarik diri di saat akhir kerana terpaksa ke Kuala Lumpur untuk membuat liputan Grand Prix Formula Satu Malaysia.

Setelah kata putus diambil, tempatnya digantikan dengan orang lain dan Ah Cai mengambil alih tugas sebagai ketua kami.

Dia mengarahkan kami semua berkumpul di kawasan letak kereta di Pantai Serasa pada pukul 8 malam 4 April lalu. Sebelum itu saya, Ah Cai dan Yap singgah dulu ke Pekan Muara untuk mengalas perut. Kata orang tua-tua untuk mengelakkan mabuk laut, tapi...

Kemudian kami bergerak menuju destinasi perkumpulan di Pantai Serasa dan hampir semua geng sudah pun berada di sana. Ketika itu, hujan semakin reda walaupun sebelumnya kilat sabung-menyabung di dada langit.

Kami menaiki bot Apollo sepanjang 63 kaki yang dilengkapi kemudahan terkini termasuk Sistem Pengesanan Global (GPS) seperti Furuno Color TFT chartplotter, Lowrance chartplotter dan Garmin GPS, telefon satelit Ericcson, radar Furuno, Furuno Color TFT Fishfinder 2600ft depth range, High End Lowrance Fishfinder 3000ft depth range dengan Rakaman Digital serta pelbagai lagi.

Trip ini disertai 12 kaki pancing namun ramai yang langsung tidak pernah menikmati rasa melayan tarikan ikan di tengah laut dalam menggunakan bot besar.

Semuanya membawa 'senjata' yang hebat-hebat belaka daripada berjenama Daiwa, Shimano, Penn, Shakespeare dan DAM hinggalah kirikan tradisional.

Memandangkan perjalanan dari Serasa ke Maharaja memakan masa lima jam untuk sampai, ramai antara kami tidur di bilik terlebih dahulu. Mungkin inilah padahnya! Apabila sampai saja ke Maharaja, hampir semua kami mabuk laut kecuali Ah Cai seorang yang tidak tidur sehingga balik!

Walaupun mabuk, hati digagahi juga untuk sekurang-kurangnya 'membasahkan' rod pancing. Kami semua sepakat melakukan 'jigging' terlebih dahulu. Mula-mula kami menggunakan jig seberat 250g namun oleh kerana arus di bawah kuat, memaksa kami untuk menggunakan jig seberat 350g ke atas tapi tiada respons.

Saya yang baru pertama kali mencuba kaedah ini dengan menggunakan peralatan pancing PE 4-5 dengan jig seberat 300g sudah termengah-mengah mengarau jig dari kedalaman 200 kaki. Ditambah lagi apabila jig saya tersangkut di kipas kapal hingga menyebabkan jig itu menjadi takat untuk selamanya, saya pun terus berehat di bilik hingga ke waktu pagi.

Ah Cai yang dari awal tidak berhenti-henti memancing tiba-tiba membangunkan kami semua apabila memberitahu GT (giant traveller) sedang 'hot' di sekeliling kapal. Kami yang sedang lena diulit mimpi terus bangun mengambil posisi masing-masing untuk melakukan 'popping'. Beliau sendiri berjaya memperoleh seekor GT atau 'bemasa' seberat 4 kilo.

Suasana mula meriah apabila GT yang ramah tidak berhenti-henti menyambar popper kami. Namun walaupun beberapa kali sambaran diterima, hanya empat ekor sahaja berjaya dinaikkan. Tangkapan terbesar waktu itu ialah 4.5 kilogram.

Di sebelah pagi, selepas bersarapan kami hanya menggunakan kaedah bottom fishing kerana masing-masing sudah mabuk dan ada yang sudah beberapa kali muntah. Rod yang digunakan ialah dari saiz PE 4-5 dan batu berat sehingga 500g serta menggunakan umpan mati seperti ikan basong-basong dan sotong.

Namun, tiada reaksi dari ikan sehingga tengah hari. Tiba-tiba Ah Cai yang baru mengarau kekilinya ditarik oleh ikan dengan kuatnya sehingga terpaksa menggunakan bantuan tali pinggang pancing untuk menjinakkan ikan keluar dari lubuknya. Apabila ikan hampir di permukaan air, rupa-rupanya sang alu-alu memakan umpan. Ikan yang dianggap pengacau inilah yang menjadi penghibur kami oleh kerana tiada ikan lagi yang memakan umpan.

Namun sayang, baru sahaja hendak dicangkuk ke atas, ikan yang terkenal dengan giginya yang tajam ini berjaya melepaskan diri. Apabila diamati dari dekat, hampir lurus dibuatnya mata kail itu. Sebab itu kami dinasihat menggunakan mata kail sekurang-kurangnya bersaiz 5/0 ke atas dari jenama tersohor seperti VMC dan Mustad supaya tidak putih mata.

Kami membuat beberapa teori di mana spesies alu-alu ini bergerak dalam satu kelompok. Dan hasilnya tidak lama apabila Ahmad, seorang daripada geng pancing yang memang 'heng' hari itu berjaya menaikkan alu-alu atau lingkuh.

Keadaan permukaan laut yang hampir tenang dan tidak berombak membuatkan kami sekadar menunggu hinggalah ke petang. Biar pelbagai cara dan umpan digunakan, selepas itu kami hanya menjadi penanti yang setia.

Tatkala hampir waktu untuk pulang, kami mencuba taktik anjun untuk menduga nasib. Dan kali ini kami berjaya menaikkan beberapa spesies seperti ikan sulit, kerapu bara, kerapu biasa dan kerisi yang sederhana saiznya.

Biarkan misi ini kurang berjaya, kami pulang dengan tekad baru - lubuk drop-off akan kami jelajah selepas ini!

Berita dipetik dari: Laman Web www.brunei-online.com

Media permata bertarikh 25/26 April, Sabtu/Ahad.

Read more...

Wednesday, April 29, 2009

Pantai Serasa Unggah Garden

Mengintai Diwaktu Mata Hari Terbenam
Pantai Serasa 'Unggah Garden'
28/04/2009 @ Malam

Penulis dengan seekor ikan kerapu 'macan'
yang beratnya 2.9 kg.
'waduh--waduh.., ini ikan punya tarik 3kali ganda lebih
kuat dari ikan unggah'

walau menggunakan tangsi fisherman 60lbs,
namun tarikan ikan kerapu memaksa penulis
melayannya secara lembut.
'terpaksa ku kurangkan drag kerikan ku yoo,
main lembut2 je...'


Adik penulis 'Bob' mengambil kesempatan
bergambar dengan ikan kerapu dari hasil umpan kembura
yang ditahan beliau.

Penulis: 'Adik baling umpan.., saya jee..yang bantu tarikan..'
'
ini..gua punya adik dulu fishing dari gua.,

dia pencen lama.., sekarang dia start nak mula fishing lagilah.'


'lihat lah, bertapa besarnya mulut sang kerapu 'macan' ini,
lebih besar dari gengaman penumbuk orang dewasa'

Mr.Meow Bulu Tiga: Alamak..!! bro ironsilk.., mengapa lah kembura
engkau kali ini besar sangat????
Ironsilk: Apa lah ko..ani meow.., ko punya mata buta kah??,
bukan kembura tu wahh..atu ikan kerapu wah ehyy..

Pada masa itu.., keadaan air surut melantai..,
jadinya terpaksalah turun kebawah dengan
menempuhi batu-batu licin yang penuh dengan gelugut
dan selisip-selisip tajam.

'mun ada si Rambat Daiwa.., inda ku menyuruh kedia turun ni..,
kediaku pun sedikit jua lagi kan membuat lagak ngeri semasa
menaikan kerapu ani..'



'Biasanya kalau unggah sekilo masih muat mun di asak
kedalam box merah ku ani.., ani luan tabam cia jua badannya..'



"tiada unggah yang dinanti,
kerapu pun boleh untuk dinikmati"

"Jika tiada belurih mengail kali ini.,
tiada apa-apa, lain hari boleh mencuba lagi"
<<>> <<>> <<>> <<>> <<>> <<>>

****************************************************

Resepi Ikan Kerapu Masak Bercili
Dipetik dari Mesra.net Resepi.

Ikan Kerapu Bercili
Sumber: Majalah Jelita November 1987
Hits: 1115 Rating: 0.00 Review: 1

Bahan-bahan

350 gm ikan kerapu
3 batang bendi
1 biji lemon ( dikupas kulitnya & dihiris halus)
2 sudu besar cili merah (tumbuk)
1 sudu besar minyak sayur
1 sudu kecil bawang kecil (dicincang)
½ sudu kecil bawang putih (dicincang)
Garam & lada secukup rasa
1 batang daun bawang kucai (dihiris halus)


Cara-cara

Basuh bersih ikan kerapu, gaulkan bersama garam, lada sulah & air perahan lemon. Setelah itu goreng menggunakan minyak. Pastikan api dapur sederhana. Di kuali lain, panaskan minyak sayur & goreng bawang putih, bawang kecil & cili tumbuk 3 minit. Masukkan garam & lada sulah secukup rasa. Angkat & ketepikan. Gunakan kuali yang lain, goreng lemon & daun bawang kucai menggunakan minyak kelapa. Setelah semuanya siap, letakkan ikan di dalam pinggan, taburkan gorengan daun bawang kucai goreng & lemon di atasnya. Manakala cili goreng diletakkan sebelahnya. Jerang air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa. Sesudah itu masukkan bendi selebihnya & biarkan air mendidih lagi selama 1 minit. Buang air & tapiskan bendi tadi. Aturkan di dalam pinggan.

Ikan Kerapu Steam Simple


Bahan-bahan (3-4 orang makan)

  • 1/2 biji bawang besar - yang warna kuning tu
  • 1/2 batang lobak putih
  • 2-3 pokok daun bawang
  • 1/2 sudu makan lada sulah
  • garam, gula secukupnya
  • 1 ekor ikan kerapu size kecil
  • 2 inci halia
Cara-cara
  1. Panaskan steamer. Bersihkan ikan. Letak dalam bekas tahan panas.
  2. Lobak putih di buang kulit dengan menggunakan peeler. Potong bulat-bulat. Masukkan dalam bekas ikan tadi. Letak di sekeliling ikan dan atas ikan.
  3. Bersihkan bahan lain. Potong bawang ,halia dan daun bawang. Masukkan semuanya dalam bekas ikan tadi.
  4. Masukkan lada sulah, garam dan gula dalam bekas ikan tadi.
  5. Masukkan bekas dalam steamer. Tutup. Biarkan selama 35minit. Buka untuk lihat ikan dah masak ke belum. Kalau belum kukus sekejap lagi.
  6. Selamat Mencuba!
Dipetik dari laman web: www.myresepi.com

Read more...

Tuesday, April 28, 2009

Memancing Di Jambatan Sg.Bunga

Ikan Sembilang Di Jambatan Sg.Bunga
27/04/2009 @ Malam

Teman NSZ dengan seekor ikan sembilang
'dia orang pakai umpan udang hidup dah'

Seorang lagi teman NSZ dengan hasil
pancingan beliau seekor ketam
'ketam pun ketam lah..'

Gambar disumbangkan oleh: Krikan Shimano
<><><><> <><><> <><><><>

Penulis: Terima kasih penulis ucapkan kepada kedua dua teman NSZ yang berkesudian mengirimkan gambar-gambar hasil pancingan mereka di jambatan Kg.Sg Bunga bagi sama-sama menghiasi rungan dada blog ini. Sekian, Wassalam.

Read more...

Monday, April 27, 2009

Hasil Pancingan Ahli2 Precious


Hasil-hasil Pancingan Precious Boat
Sabtu-Ahad 25/26 April 2009

PaDamit berserta rakan-rakan Precious Boat ' Dini, Jim dan Fian'
dengan hasil-hasil pancingan mereka.

'Bulih lah untuk membuka selera
bersama keluarga di rumah'


Rubi, Kurisi Kaling, Pisang Emas dan Awat2‏

Ini lah sebahagian dari pada ikan-ikan yang dipancing dikawasan
perairan laut Negara Brunei Darussalam kawasan perairan 'Brunei Dropoff'.

'ishh fresh2 ni ikan nya.., kalau kan bisai bro pa damit masukan tali rah ingsang2
ikan2 bro belurih ah.., masuk kan lam air semula..,
untuk mengekalkan kesegarannya lagi bah bro.. hehehe.. :)'
bisai di celah2 batu menyimpan bro..mcm ku menyimpan unggah ku ahh.. :)'


Apa-apa pun jua..pesanan dari kami..,
hati-hati selalu walau dimana pun biskita semua berada..

Penulis:

"Popping & Jigging tidak menjadi..,
lalu menukar haluan dengan memancing dasar lagi..,
sedikit rezeki diberi..,
untuk tatapan bersama dikali ini."


Gambar disumbangkan Oleh: Pa Damit
<><><><><><><<>><<>><<>><><><><><><>

Read more...

Sunday, April 26, 2009

G.Win Vs Penghuni Laut Perairan Muara

G.Win Vs Penghuni Laut Perairan Muara


Mengimbas Kembali Kenangan Hasil Pancingan
Di Kawasan Laut Buka Muara.
Pada March, 2009

G.Win dengan penghuni
dasar lautan perairan muara 'seekor ikan layaran..'

Penulis: WoooWWww.....!! tahniah bro.. :)
'need for speed spool 'ulihnya tuu broo...,
seumur hidup.., gua pun alum tahu dapat ini layaran'.

Ikan layaran yang tewas pada set joran
Abu Garcia Conolon 10-17 lbs dengan tangsi
Berkley Trilene 15lbs.....

'Ini ikan betul2 menguji ketahan mental dan fisikal'

Penulis: Tiada khabar berita.. dan tiba-tiba saja bro G.Win kembali dengan gambar-gambar kenangan hasil pancingan beliau dengan seekor ikan layaran penghuni dasar lautan diperairan muara. Selamat Datang Kembali Bro 'G.Win' diruangan dada blog ini dan kami menggucapkan terima kasih kepada beliau kerana berkesudian mengirimkan gambar pancingan beliau untuk renungan dan tatapan bersama.

Cerita Asal Pengirim

Tenggiri Yang Di Hajati Layaran Yang Datang‏

Assalamualaikum bro, aku belurih layaran sebanarnya masa bulan 3 tahun ani plang ni, sebenarnya kmi a2 kn menghajati mengail tenggiri tpi layaran tia pulang mkn kail, time a2 aku ngail sama kwn ku di laut muara kmi mengail cara behanyutkan pakai pelampung, ada jua blurih tenggiri la time atu tapi sory bro nda tegambar time atu kelurusan tenggiri frenzy masing2 sibuk betarung, dlm sejam lapas atu baru tah kmi lantung2 nada ranjat nya lagi, buat2 nungu ia mkn mcm biasa la besigup2 la dulu geng..nda semana2 joran ku ani teangguk2 jadi aku pun mempump la nda batah atu melompat tia menampak kan badan nya,siuk jua la bemain sama lauk ani ganya tepaksa ku batah bemain cikit sama lauk ani sebabnya aku makai joran kasting abu garcia conolon 10-17 lbs,menggunakan tangsi trilene 15 lbs, ada jua dlm 20-30 minit la bemain. sebenarnya hajat ku atu kan catch n release saja lauk ani udahnya di bawa naik ke perahu,ku liat julur2 tia udah lidah nya ani(konfom kan parai la) so apa buleh buat bawa balik saja la...

Penulis:
(aiiyoo bro g.win.., ini ikan manyak laju ooo..,
kalau tak bagus set itu spool punya drag boleh putus oooo..,
lu joran jugak manyak lembut Ooo..,
ini macam main kasi slow2 punya..ooo
)


"sebenarnya hajat ku atu kan catch n release saja lauk ani udahnya
di bawa naik ke perahu,ku liat julur2 tia udah lidah nya ani(konfom kan parai la) so apa buleh buat bawa balik saja la..."

"cuma para pemancing yang pernah melayani
tarikan kental Sang Putera Laut (layaran)
sahaja yang tahu.., betapa seronoknya memujuk
ikan layaran sehingga sampai kedalam perahu"


Gambar disumbangkan oleh: G.Win
<<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>>

Read more...

Ungah Garden Punya Cerita

Ungah Garden Punya Cerita
Pantai Serasa, Ahad 26/04/2009 (Pagi)

Pemandangan dari atas., suasana memacing
di atas batu 'ungah garden' Pantai Serasa.

Sami..dengan seekor ikan
unggah hasil pacingan pertamanya
'aku ani jarang2 kan belurih 2 ekor sehari, kali ani tia.., rezeki ku tah tu..'

Ikan ungah pertama yang berat nya
kira-kira 500gram

Ikan Ungah kedua yang diperolehi
seberat kira-kira 1kilo lebih.

'pesan tok guru., jika mengail ungah jangan lah lama-lama,
kerana rezeki cuma datang sekejap,
dan rezeki yang kemudian
mungkin menjadi hak milik orang lain..' :)

Dua ekor ungah hasil pacingan Awg.Sami


Salah seorang teman penulis
Si Acai.. dengan ikan ungah hasil pancingan beliau
yang beratnya kira-kira 2kilo lebih

'adihh.., baru jua melabuh umpan pertama..,
sudah cia kana sambar umpan ku ani'
:)

Mata kail yang melakat pada bibir ikan unggah.
'sedikit jua lagi kan lapas ehy..'

Jika ingin belajar.., masukkan tali dari ingsang ikan ungah
dan tali dikeluarkan dihadapan mulutnya, bagi yang hendak
menghidupkan nya kedalam air.


'jaga2.., ikan ungah yang seberat 2 kilo lebih ani
masih bertenaga ni,
awas2 tangan mun nya mengipat
bulih luka jua jari mun tekana
ingsangnya yang tajam ani..'

Memang sudang menjadi kebiasaan para pemancing ikan
di batu pantai serasa ini.., selalunya masa pulang untuk
memancing masih panjang,
jadinya ikan2 hasil pancingan selalunya
di hidupkan di dalam air.
seperti biasa lah..,
biar fresh bila sampai kerumah kelak.


Gambar disumbangkan oleh: Ironsilk
<><><><><><><><><><><><><><><><>

Duhai abang memancing di batu,
Sambil tersenyum dan bergaru garu,
Mengapa kian menangkap unggah selalu,
Cubalah mengintai bebatik di Tungku.
<<>><<>><<>><<>><<>><<>><<>>

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP