Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Thursday, February 14, 2008

Fishing Vest

NELAYAN SEPANJANG ZAMAN
"N^S^Z Fishing Vest"

Depan
Belakang

"Dibelakang baju "Vest" kami tertulis alamat bagi blog kami
dan logo kami bagi Tahun 2007-2008"
Harga: $50.00

Jika ada yang ingin untuk menempah baju-baju untuk kumpulan masing-masing, boleh lah datang di alamat:

MASAYUN ENTERPRISE
Block A, Unit 6, Ground Floor QLAP Complex,
Simpang 88, Kg Kiulap Gadong BE1518,
Negara Brunei Darussalam
Tel/Fax: 2239651
Kedai Jahit T.Shirt, Jeans, Uniform & Logo
Computerize Embroidery/Magic Touch Print


Read more...

Wednesday, February 13, 2008

Sembilang & Katam Kalok

Pantai Serasa 11.02.2008


Ikan sembilang dan Katam KalokIkan Sembilang
Katam Kalok




Umpan: Kembura Mati
"Bekerikan saja ku malam atu"

Read more...

Tuesday, February 12, 2008

Cabaran Pancing 2008



Cabaran Pancing 2008
Kg.Sungai Matan, Mukim Kota Batu
Ahad, 3 Safar 1429H Bersamaan 10 Februari 2008
0800 pagi - 05.00 ptg

Cabaran Pancing 2008 adalah Anjuran Majlis Perundingan Kampong Sungai Matan, selain pertandingan memancing ikan mengikut kategori, bermacam-macam pertandingan dan acara diadakan pada hari itu, seperti pertandingan membintur ketam, pertandingan berkayuh perahu jumpong, peraduan meneka jumlah banyak kupang didalam aquarium dan peraduan melukis dan mewarna bagi kanak-kanak.


08.30 pagi-Waktu menantikan acara cabaran memancing bermula

"mengikat mata kail ku dulu, jangan ditaguri..
sepermata ganya kana suruh ni...,
kalau dua permata hukumnya makruh tu..inda di asi tu..nya bisdia.."


Beberapa teman N^S^Z sedang menantikan acara memancing bermula.


"ahhh......., si alai ani membintur dari
jendela rumah ganya iaaaaaaaaaaaa......ahh"
(Nah...putus asa tah kami ni nahh..., kalah tah ni nah leh si alai ani nah..)

"5 biji bintur kali ku pasang ahh..., lubuk katam ku bah nie..."

"Bisai buatan perahu bisdia ani.., mun tedapat
sebuah syukur alhamdullilah.."

Peraduan memancing bermula jam 08.45 pagi, kedengaran bunyi siren menandakan Cabaran Pancing bermula bagi ketiga tiga kategori yang dipertandingkan.

  • Kategori A- Memperolehi Ikan 50g keatas dalam masa 30 minit.
  • Kategori B- Memperolehi Ikan yang paling berat.
  • Kategori C- Memperolehi jumlah tangkapan yang banyak (ikan yang berat 50g keatas)

Dalam acara meneka jumlah banyak kupang dalam aquarium: $1.00 setiap satu tekaan.
Jumlah Banyak Kupang : 724 biji ( dua orang yang terpilih untuk diundi sebagai pemenang, apa bila tekaan mereka berdekatan dengan jumlah sebenar)

keadaan air pada waktu itu surut dan
cuaca pula mendung

Oiii...dang malai...!! mana ko dang malai buah hati jantung ku ehyy..!!
Air..surut..!!masuk keparut...!!air pasang masuk ke asang...!!

ehy.....!!mana tia dang malai...!!kunang..kunang ku ani...!!!
makan...!!tah umpan ku ani...dih!!

Koboi mana lagi tu.., "awas-awas ada lagi
si playboy sama si jaka sombong atu melintas"

Aksi salah seorang teman N^S^Z yang mencuba-cuba nasib dengan menggunakan teknik casting.

"ada ku teliat entadi lauk selungsong atu...
beranang-ranang sambil senyum-senyum bawah jambatan ani..!!" mana tia.??


"betaduh dari keujanan kah boii!!!"
takut ujan kah...???
(bukan nya takut ujan..., takut basah wah ehy..)


liat tu nah....kawan tani seorang ah..., baru iya.....

"walau ujan...,ribut taufau sekali pun datang melandaa....!! namun.. kelibat warna-warna sisik ditubuh mu...!! wahai ikan...masih tetap menjadi pujaan hati ku!!" ...(,')...

"Ohhh..dang malai.., buah hati nyawa pengkalan pisang...., berenang-renang tah kau dahulu.. bergumbira-gumbira tah hati kedikami di kenaikan mu nanti...sayang...!!!" (hahaha.. kalau time kan mau belurih lauk atu..macam2 madah dan kata2 indah tekeluar...)


"dapat 2 ekor anak ikan ketambak ku kali udah ahhh..."
...(,')...

Sungguh ramai perserta memancing yang ikut serta pada hari itu., walau hujan ditengah tengah waktu pertandingan, namun para perserta memancing masih meneruskan Cabaran Pancing 2008.


Acara Perlumbaan Berkayuh Perahu Jumpong
(selepas selesai kesemua peraduan memancing)


Sorakan mariah yang diberikan oleh para hadirin kepada beberapa orang perserta wanita yang mengikuti perlumbaan berkayuh perahu jumpong.






Video aksi para perserta Cabaran Pancing 2008


Air yang bergerak pasang (bangat sedikit) serba sedikit menguji kesabaran para pemancing, "biasalah tu tali joran membantang tali perserta yang lain" (,')..

Perlumbaan Berkayuh Perahu Jumpong


8 kumpulan yang menyertai dalam pertandingan berkayuh perahu jumpong, yang terdiri daripada kaum wanita penduduk Kg.Sg Matan. "dua wanita berkayuh yang dibantu oleh seorang lelaki yang berperanan sebagai pengemudi perahu jumpong"

Media Permata - Isnin 11Februari 2008

BANDAR SERI BEGAWAN, Ahad - Awang Mohd Norzirun Haji Abdul Halik dinobatkan jaguh pancing dalam pertandingan cabaran Pancing 2008 anjuran Majlis Perundingan Kampung Sungai Matan (MPKSM) dengan berjaya menangkap ikan Selungsung seberat satu kilogram.

Beliau meninggalkan Sufina Haji Abas di tempat kedua dan Jumat Haji Akim di tempat ketiga dan dalam cabaran dwitahunan hari ini Haji Shahrizan berjaya menangkap ikan pertama pada pukul 9.30 pagi.

Bagi kategori berkumpulan pula dimenangi Swat Dewa dengan tangkapan berjumlah 24 ekor diikuti Kumpulan Rosyalin 13 ekor dan di tempat ketiga Seri Rimba dengan tangkapan sembilan ekor.

Bagi kategori membintur ketam pula kesemua hadiah digondol peserta tuan rumah Kampung Sungai Matan iaitu Hajah Rogayah Haji Salleh tempat pertama, Abdul Hafiz Haji Abdul Halik dan Waliyudin Haji Romi di tempat kedua dan ketiga.

Cabaran Pancing kali ini dimeriahkan dengan beberapa pertandingan lain antaranya perlumbaan mengayuh perahu tradisional (Jumpong), peraduan mewarna, peraduan meneka jumlah kupang dan peraduan meneka kata.

Kira-kira 120 peserta terbabit dalam cabaran pancing kali ke-5 tahun ini dari seluruh pelosok negara yang bertujuan untuk mengutip derma bagi Tabung Anak-anak Yatim di samping menambahkan tabung MPKSM.

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan Pegawai Pentadbiran Kanan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Haji Omar Haji Abdul Rahman.


Penulis: Kami dari N^S^Z mengucapkan tahniah kepada Majlis Perundingan Kampong Sungai Matan, Mukim Kota Batu kerana dengan jayanya mengadakan Cabaran Pancing 2008,
diharap aktiviti-aktiviti seumpamanya akan dapat di adakan lagi dikemudian hari, dan tidak lupa juga kami ucapkan ribuan terima kasih kepada kesemua penduduk Kampong Sungai Matan kerana menanamkan sikap ramah mesra biskita dengan para perserta dan hadirin pada hari itu.


Read more...

Sunday, February 10, 2008

Karnival Perikanan 2008


Ahad 3hb Feb.2008,
Acara Penutup Karnival Perikanan 2008
Kompleks Pendaratan Ikan Muara.

Kernival Perikanan 2008 yang dibukakan untuk kunjungan orang ramai telah pun berlangsung selama 4 hari bermula pada 31hb januari hingga 3hb Februari 2008 di Kompleks Pendaratan Ikan Muara .



Hari Ahad, 3hb Feb 2008 adalah Majlis Penutupan Rasmi Karnival Perikanan 2008 dan Tetamu Kehormatnya pada hari itu Yang Mulia Hajah Hasnah Binti Ibrahim Pengarah Perikanan Negara Brunei Darussalam.





Berbagai ragam dan aksi peserta peraduan memancing









Peraduan Meneka Berat Seekor Ikan Selungsong
Setiap Penyertaan dikenakan $1.00



Pameran Spesis-Spesis Ikan dan Udang



Ikan Kerapu

Ikan Selungsong
Comman Name: Seabass
Scientific Name: Lates Calcarifer

Udang Harimau
Comman Name: Tiger Shrimp
Scientific Name: Penaues Monodon

Ikan Kerapu Tikus
Common Name: Mouse Grouper
Scientific Name: Cromileptes Altivelis




Mr. So What sedang menghayati keindahan alam sekitar sewaktu mengikuti peraduan memancing yang di adakan pada hari itu.

Ikan Pila-Pila
Ikan Pila-Pila adalah diantara ikan2 yang diperolehi pada hari itu

Walaupun cuaca sedikit panas pada hari itu, namun para peserta memancing masih tabah dan sabar dalam menantikan umpan dimakan ikan.

Ikan kerapu, ikan pila-pila dan beberapa ekor ikan belais,
dan anak ikan ketambak

Dua buah kapal yang di miliki oleh
Jabatan Perikanan Negara Brunei Darussalam

Media Permata 4hb Februari 2008, Isnin.

BANDAR SERI BEGAWAN, Ahad - Karnival Perikanan 2008 terus mendapat sambutan menggalakkan daripada pengunjung sejak ia dilancarkan pada Khamis dan hari ini merupakan hari terakhir karnival itu dibukakan untuk kunjungan orang ramai.

Kompleks Pendaratan Ikan, Muara yang dijadikan sebagai tapak karnival disertai oleh seramai 46 pengusaha yang berkecimpung dalam industri perikanan dan 22 peserta dari agensi kerajaan termasuk swasta.

Karnival tersebut merupakan kali keenam diadakan sejak 2001 bagi mempromosi produk perikanan selain menggalakkan orang ramai untuk membeli produk tempatan.

Ia juga bertujuan untuk mengetengahkan kegiatan perikanan sebagai salah satu kegiatan ekonomi, mempromosikan kegiatan ekopelancongan melalui aktiviti memancing serta meningkatkan kesedaran akan projek perikanan yang telah dan akan dilaksanakan.

Karnival itu turut memfokuskan kepada tiga perkara utama iaitu mempromosi industri pemeliharaan ikan hiasan, mempromosi kempen 'makan ikan' dan mempromosi sektor eko-pelancongan perikanan.

Pelbagai aktiviti diadakan bagi memeriahkan lagi suasana karnival seperti memancing di jeti/takat perairan Brunei menggunakan kapal atau perahu, peraduan memancing bagi kanak-kanak, fear faktor, finding nemo, meneka berat ikan dalam akuarium, peraduan mewarna, memproses produk perikanan dan demonstrasi masakan makanan laut.


Terima Kasih diucapkan kepada penyumbang gambar-gambar di Karnival Perikanan 2008, Negara Brunei Darussalam.

"Gambar di sumbangkan oleh Pemutus Asa"

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP