Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Wednesday, January 20, 2010

Amira Made In Brunei (4)


Bay Hunter II & King Fisher Adventures
AMIRA Made In Brunei

Imbasan kembali kedua perahu 'fiberglass' AMIRA iaitu Bay Hunter II dan King Fisher Adventures yang pernah menjadi sasaran utama dalam pencarian sebuah perahu 'fiber' pada tahun 2009. Kedua dua buah perahu fiberglass ini pernah dipromosikan didalam laman web yang berlainan. Harga yang ditawarkan bagi setiap perahu buatan AMIRA ini berpatutan diketika itu mengikut kesesuaian dan aksesori serta peralatan tambahan aksesori lainnya yang terdapat pada kedua-dua perahu 'fiber' ini. Setiap perahu mempunyai keistimewaannya dan konsepnya tersendiri. Setiap orang mempunyai pandangan dan citarasa yang berlainan, penulis melihat kedua-dua perahu ini adalah diantara perahu-perahu yang terbaik yang telah dihasilkan oleh Perusahaan Seri Melati.

Dengan adanya blog ini, penulis mengambil kesempatan untuk menyimpan kedua gambar ini sebagai catatan 'dairi' yang lalu untuk mengenangnya kembali selagi blog ini masih ada. Bay Hunter II bukan milik ku,  harga yang ditawarkan diketika itu diluar kemampuan penulis. Penulis terpaksa akur, kerana Bay Hunter bukan rezeki ku. April 2009, penulis terbaca satu tawaran di dalam satu laman web. Sebuah perahu fiber buatan AMIRA, engine 115hp akan di jual dalam harga yang berpatutan diketika itu. Namun harga yang ditawarkan diketika itu juga tetap tidak dapat dipenuhi. 'Beli baru lagi mahal, bersabar saja lah' sehingga sampai waktu yang sesuai, dan ada kepentingannya serta keperluannya nanti pastinya akan ku miliki jua.'

BAY HUNTER II


Fiberglass Boat Size: 21
Model: 210cc
Boat Trailer: Local Trailer
Outboard Engine: Yamaha 100hp 4 Stroke & Trim
Trottle Control & Cable: Yamaha
Complete with: Steering System, Dry Cell Battery, Stainless Steel Canopy,
Stainless Steel Rod Holder & Wind Screen.

KING FISHER ADVENTURES
 

 Fiberglass Boat Size: 21
Model: -
Boat Trailer: Local Trailer
Outboard Engine: Yamaha 115hp V4 2Stroke & Trim
Propeller: Solas
Trottle Control & Cable: Yamaha
Complete with: Steering System, Dry Cell Battery, Fiberglass Canopy,
Stainless Steel Rod Holder & Wind Screen.

Read more...

Sunday, January 17, 2010

Amira Made In Brunei (3)

'AMIRA' Perahu Fiber
Buatan PERUSAHAAN SERI MELATI
Negara Brunei Darussalam
11-12-13hb Januari 2010


KING FISHER ADVENTURES

Impian itu mungkin menjadi kenyataan dan harapan untuk memiliki sebuah perahu fiber  'boat fiber' akhirnya tercapai jua. Setahun lebih masa diambil dalam pencarian perahu fiber yang sesuai dihati. Kali ini kami NSZ ditemukan dengan rakan baru. A.Z & A.S (King Fisher Adventures). Melalui AZ, penulis menemui pemilik boat Amira 21 kaki panjang (King Fisher Adventures) iaitu AS.  Kata putus telah di capai bagi kedua belah pehak. Dan sekarang, King Fisher Adventures telah mempunyai Captain yang baru. Seorang Capitan.., aikk..!! capitan tah pulang.., 'back space keyboard ku inda baik yoo., ku teruskan saja menaip..'  Seorang Captain... yang masih hijau, masih belajar dalam mengenal erti hidup dilautan yang banyak menyimpan seribu satu rezeki. 'insyaallah..insyaallah.. ani pun sambilan saja... untuk mengisi masa lapang ja tu di hujung minggu. hehehe... '   Disini tidak lupa kami NSZ dan Rakan-rakan NSZ ucapkan ribuan terima kasih dan salam perkenalan kami kepada kedua orang rakan baru NSZ A.Z & A.S.

Malam Pertama Bersama AMIRA.
11hb januari 2010 (Isnin)


Capt. NSZ Boat 1 Krikan Shimano bersama
Capt. NSZ Boat 3 Pg.Omar memeriksa kondisi 'boat'

 
Capt.Krikan Shimano sedang memerhatikan atap rumah
rakan baru NSZ..,
'Astagaaa....!! atap rumah pulang ko perhatikan., 
tu nah atap perahu fiber ah
macam mana kondisinya dong....????' 

 
Stainless Steel Rod Holder


Krikan Shimano..'Wah..selesa duduk arah
drive side ani ehy..'

Malam Kedua Bersama AMIRA
12hb Januari 2010 (Selasa)

 
Caruk
(Bahagian depan Boat KFA)

 
 Fuel Filter & Engine Yamaha Enduro

 
Stainless Steel Rod Holder
'tempat menyimpan joran'

 
 Steering System

 
 Cermin Pemandu

 
'Adik penulis, Bob pembakar semangat penulis
untuk memiliki boat KFA ini'

 

 

 


Ruang depan
'ahh...aku booking nie.. mesti ku booking ni..
aku booking pengayuh atu saja.. huhu'

13hb Januari 2010 bersamaan dengan
27 Muharram 1431 Hijrah
Hari Rabu Jam 3.30 Petang.

JANGAN TUNGGU LAMA-LAMA, NANTI LAMA-LAMA
DIA DIAMBIL ORANG.

 Apabila engkau berjumpa
Dengan sebuah perahu
Yang banyak memberi harapan
Dengan sepenuh jiwa
Jangan biarkan perahu menunggu
Janganlah sampai perahu berlalu

Jangan fikir lama-lama
Nanti lama-lama
Perahu diambil orang

Sesal dan kesal engkau nantinya
Bila perahumu diambil orang
Ke mana engkau akan mencari
Bila sang perahu melangkah pergi

Kerna tunggu lama-lama
Nanti lama-lama
Perahu diambil orang
  
Apabila engkau berjumpa
Dengan sebuah perahu
Yang terlalu banyak meminta
Tiada menimbang rasa
Jangan dimanja atau dipandang
Walaupun hanya sebelah mata

Jangan tunggu lama-lama
Nanti lama-lama
Perahu makin menyiksa
 

 

 

 

 

 

 

 
Yamaha Engine 115hp & Kipas Solas






Ayahanda Pg.Dr Hidop Bin Pg Hj Shamsuddin


Bob & Cpt. Krikan Shimano
'terima kasih krikan shimano, yang tak putus-putus
memberikan bantuan...'

 

 

 
Dodo, Cpt.Krikan Shimano & Pg.Omar
'Terima kasih kepada Asai (Pg.Omar) kerana sudi
menyumbangkan tenaga sewaktu pengambilan boat.'

 
Dodo..mengantikan bearing trailer
yang mengalami sedikit kerosakan.
'No Problem...ini perkara kecil mas, 
saya bisa habisin dia sekarang'

Jenis Perahu: Fiberglass
Buatan: Amira 'Seri Melati'
Saiz: 21 kaki panjang dan 6 kaki lebar
Outboard Engine: Yamaha Enduro v4 156kg
Trottle Control & Starter: Yamaha
Conophy: Fiberglass


Aksesori lain: Trailer, Steering, Garmin 160 Fish Finder, 
24 Litre Tangki Minyak, Oil Filter, Cool box, Sauh & Tali Sauh,
Dry Cell Battery, Pengayuh, Pengait, Rod Holder (Steel).



Syukur alhamdullilah.. semoga dengan adanya sebuah perahu fiber yang baharu saja dimiliki akan membawa/dimurahkan rezeki serta didoakan disepanjang pengunaan perahu ini akan senantiasa dilindungi Allah S.W.A. Amin.

Tidak lupa mengucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga kepada  kedua ayahanda Pg.Dr.Hidop Bin Pg. Hj Shamsuddin dan Bonda Masni Binti Sahaban serta Isteri, Adik, keluarga dan sahabat handai kerana memberi keizinan dan bantuan kepada anakanda berdua Ironsilk & Bob untuk memiliki sebuah boat keluarga. Sekian Terima Kasih.

Read more...

Amira Made In Brunei (2)

'AMIRA' Perahu Fiber
Buatan PERUSAHAAN SERI MELATI
Negara Brunei Darussalam
10hb Januari 2010 (Ahad)

Sebuah perahu fiber Amira 21kaki, perahu ini dimiliki oleh salah seorang rakan yang tinggal di Kg.Jerudong. Boat yang berusia lebih kurang satu tahun ini masih dalam keadaan baik. Boat yang dilengkapi dengan steering box dibahagian tengah. Terdapat dua wet compartment (dikiri dan kanan tempat duduk pemandu) dan dua dry compartment (dihadapan steering box). 

Amira-amira...ishh..ishh.. Menyanyi ku dulu:  
'setahun...telah berlalu..memori muncul kembali..dengann...
kehangatan....semalam......' Tanpa ku sedari.. ku petik mawar merah
ku tulis sekuntum puisi..'
'Tapi...sayang pada siapa hendak ku beli...' hehe



 

 

 

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP