Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Saturday, January 12, 2008

Merambat Udang

Selain memancing, aktiviti2 merambat udang juga adalah satu aktiviti yang popular dikalangan para belia Brunei pada waktu ini. Jika dahulu, merambat dikaitkan dengan orang tua-tua sahaja, namun sekarang tiada batas usia untuk menghayun rambat bagi mengekalkan budaya warisan orang2 Melayu di Negara Brunei Darussalam.

Udang Galah "Sauh"

Aksi merambat di dalam kawasan bekas kastam lama di ibu negara menghasil kan kami menangkap se ekor udang galah seberat lebih kurang 200gram.

Pada awal pagi 10 januari 2008, hampir jam 3.00 pgi, udang tangkapan kami cukup memuas kan, oleh kerana peralatan untuk menghidupkan udang tersebut tidak mencukupi, kami cuma menyimpannya ke dalam bekas kosong tanpa air, hampir 4 kilogram udang kami perolehi pada malam tersebut, cukup memuaskan hati kami dengan menggunakan hanya satu rambat berukuran 14 kaki panjang dan buka nya kira-kira 7 kaki.


Terima kasih penulis ucapkan kepada teman yang berkesudian mengirimkan gambar2 aktiviti merambat udang, semoga dilain hari terdapat beberapa teman lagi akan mengirimkan aktiviti2 penangkapan ikan, udang, ketam dan banyak lagi dengan menggunakan alat2 tradisional orang2 Melayu Brunei kita. Sekian Terima Kasih.

Gambar di sumbangkan oleh:
Pemutus Asa

Read more...

Thursday, January 10, 2008

Pulau Pelumpong MuaraBerkelah sambil Memancing
Di Pulau Pelumpong Muara
9-10 Desember 2008

Pada 9hb Desember, 2008 jam lebih kurang 10 malam, Sebahagian daripada ahli N^S^Z buat pertama kalinya berkunjung ke Pulau Pelumpong bagi tujuan berkelah sambil memancing. Walaupun sebahagian dari pada ahli yang telah pernah datang kesini tetapi buat penulis sendiri ianya ada lah satu pengalaman baru untuk melakukan aktiviti berkemah sambil memancing dipulau. Pulau Pelumpong menjadi pilihan disaat-saat akhir apa bila dipersetujui oleh semua ahli memandangkan tempat itu selamat untuk dikunjungi (secara berkumpulan) serta memandangkan pulau tersebut tidak begitu jauh dari penurunan perahu Muara. Cuma mengambil masa lebih kurang 5 ke 10 minit sahaja.

Dengan menaiki sampan/perahu fiber panjang 19kaki, engine 60hps, seramai 8 orang, dengan membawa peralatan2 keperluan memancing, bekalan2 makanan serta peralatan perkemahan lainnya, kami bertolak dari penurunan perahu muara dan mengambil masa dalam kurang 5 minit sampai di Pulau pelumpong. Keadaan air pada waktu itu bergerak pasang serta cuaca baik.


Selain beberapa set joran, kami juga membawa
beberapa biji bintur ketam, pukat dan pukat kikis.


Ikan Ketambak Pisang
Ini adalah peserta yang mula2 sekali menaikan
seekor ikan ketambak pisang selang beberapa minit
setiba kami di Pulau Pelumpong

Ikan Kesili
Ini adalah tangkapan keempat beliau setelah
menaikan 3ekor ikan ketambak pisang.

Ikan Ketambak Pisang

Ikan Umpak

Ikan Umpak yang beratnya kira2 400-500g
yang dipancing dengan menggunakan umpan udang hidup
yang bersaiz sederhana ($1-8)


Ikan Apa Tu?? Entah..
(nanti mencari nama ikan ani)Adalah lebih mudah dengan menggunakan anjjun
permata kecil untuk menjerat ikan ini yang banyak terdapat
ditepi2 batu Pulau Pelumpong.

Umang-Umang

Seekor umang-umang yang terperangkap didalam
sebiji bintur ketam yang diletakan ditepian dinding batu
Pulau Pelumpong.


Sebahagian dari pada barang2
makanan dan minumanSambil menunggu umpan dimakan ikan, sebahagian dari pada ahli2 kami sibuk mencari kayu dan menghidupkan api untuk menyalai beberapa barang makanan untuk makan dan minum bersama-sama. Seperti biasa, memasak air.., dan menyalai beberapa kerat sayap ayam, Sosej daging, sosej ayam, sosej udang dan ketam adalah menjadi makanan pengisi perut.Awas-awasi ayam salai atu.., ujung2 dicuri monyet/ambuk lagi..

Untuk pengetahuan biskita, dipulau ani si monkey nya samsing2 belaka., inda ia berapa takut dengan manusia, dalam senyap2 ia mencuri beberapa kerat ayam..., sayangnya inda dapat kami mengambil gambar monkey2 ani.., pasal pakai camera hp saja kami., alum lagi sampat mengambar monkey2 ani, dijulurnya tia pulang kami sudah atu lari tia kedalam hutan. " nanti membawa Camera SONY SLR atu" Apa2 pun jua sedakah kan saja lah.. apa2 yang sudah diambil nya atu.

Selain dari pada ambuk., kucing dan Biawak pun menjadi penghuni dipulau pelumpong ani., nasib saja inda kejumpaan sipanjang atu.., "jadinya berhati2 lah selalu jika suatu hari nanti ada dikalangkan Biskita yang hendak berkunjung kesana, sama ada bersama keluarga atau pun kawan"


Aktiviti2 memancing dan permandangan serta
suasana di Pulau Pelumpong diwaktu Siang Hari.


Ikan ketambak Pisang
Sebahagian daripada gambar2 ikan yang diperolehi di Pulau Pelumpong, Berbagai bagai spesis ikan disini, hinggakan ada diantara kami yang baru pernah melihat ikan2 yang bermacam warna dan rupa bentuk. Ikan2 kecil yang diperolehi ini sebahagian besarnya dilepaskan setelah diambil gambar, namun ada diantara ikan2 kecil ini mati sebelum ianya dilepaskan kembali.

Dari Specis Ikan Kerapu:
Terdapat berbagai-bagai jenis spesis anak2 ikan kerapu dibawah ini, dan kami masih berusaha untuk mengenali dan mencari nama bagi anak2 ikan kerapu ini. Agar ia dapat diketahui akan rupa dan nama ikan2 ini dikemudian hari.

Anak Ikan Kerapu
Anak Ikan Kerapu
Anak Ikan KerapuAnak Ikan KerapuAnak Ikan Kerapu Macan
(sering didapati dicelak-celah batu)
Ini adalah sebahagian kecil spesis anak2 ikan yang terdapat di perairan Pulau Pelumpong Muara. Ternyata dikawasan celah2 batu berdekatan pulau ini memang kaya dengan berbagai bagai jenis ikan nya.
Ikan Belanak Simbawa


Ikan Ayam laut


Dalak Laut

Ikan Ketambak Pisang
Ikan Umpak

Ikan Lapu
Awas-awas.., badan ikan ini dipenuhi dengan
duri-duri kecil/halus2.

Ikan Belanak Simbawa
Ikan ini dipanggil dengan nama Belanak Simbawah dikalangan orang2 Tutong, manakala orang2 Bandar memangilnya dengan nama kembura simbawah. Ikan ini dipancing ditepi2 batu dengan mengunakan anjjun permata halus 5 permata (Kerana lama menunggu ikan basar2 makan umpan, buang2 boring main2 pancing ikan damit2 saja) "Tangkap, Gambar dan lepasssss..kan je ler... (,") ..

Ikan apa tue? Entah....
Ini pun sebahagian ikan2 kecil yang berjaya dipancing dengan mengunakan anjjun yang berumpankan keratan udang mati sahaja. "Unik2 ikan nya ani, lawa dan bermacam macam bentuk dan warna" kalau simpan dalam aquarium lawa ni..

Kunau
Beberapa biji kunau yang di ambil dilurah lurah anak sungai yang terdapat didalam Pulau Pelumpong. "ambil jangan inda dimakan.." Bila di salai nyaman jua rasanya bila di campur sama kuah sardin dalam tin atu.
Memandangkan permukaan tanahnya yang rata, untuk mendirikan kemah adalah menjadi lebih mudah, kursi dan meja kayu pun ada tersedia disana, " Orang lain yang membuat tue" terima kasih lah pada orang yang menyediakan kursi dan meja kayu atu. Serba sedikit dapat jua kami menyimpan barang2 bekalan dan peralatan set pancing kami.., "Bepahala jua Biskita"..

Akhir kata dari pada penulis, Ribuan Terima Kasih kepada semua ahli-ahli N^S^Z kerana sudi meluangkan masa biskita untuk mengisi masa lapang dihari cuti awam, berkerja sama serta saling bantu membantu dikalangan ahlinya. (,")..dilain hari,dilain waktu, jika ada kesempatan lagi insyaallah kita akan berkunjung lagi buat kali yang kedua dengan membawa teman2 yang lain pula. (,")..


"2nd Akhir kata lagi.., ahhh... harus diingat.., Sampah2 mestilah dikumpul dan dibakar okey.."

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP