Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Saturday, January 16, 2010

Amira Made In Brunei (1)

  

PERUSAHAAN SERI MELATI 'AMIRA'
Daerah Tutong, Negara Brunei Darussalam

AMIRA adalah nama bagi perahu fiber 'fiber boat' 'perahu nelayan yang dihasilkan oleh  PERUSAHAAN SERI MELATI. Perusahaan Seri Melati ini telah pun di tubuhkan sejak tahun 1977 dan diusahakan oleh anak tempatan Brunei. Perahu buatan Tutong atau Amira sememangnya dikenali sedari dulu dengan panggilan perahu buatan Tutong. Ini kerana tempat pembuatan perahu Amira ini terletak di Kg.Kuala Tutong, Daerah Tutong Negara Brunei Darussalam.

Seri Melati telah pun menghasilkan beberapa buah boat fiber dari bermacam size dan bentuk mengikut permintaan pelangan. Boat fiber yang telah dihasilkan dari 11 kaki panjang hingga lah kepada  21 kaki panjang. Boat-boat ini telah pun mengalami bermacam perubahan dari segi size, reka bentuk untuk menghasilkan sebuah boat  nelayan yang baik, selamat dan reka bentuk terkini. 

 

 

 

 Berita dipetik dari simpanan Borneo Bulletin 05 Mac 2009

Fibreglass boat AMIRA 210 launched
By HM Yusof 


 


The AMIRA 210, a new locally made 21-foot fibreglass boat, was launched yesterday in Kg Kuala Tutong by the guest of honour, Pehin Orang Kaya Seri Wangsa Dato Paduka Seri Laila Jasa Awang Haji Ahmad Wally Skinner. The AMIRA 210 is the latest to roll out from Perusahaan Seri Melati, the first local manufacturer of fibreglass boats in Brunei.

Courtesy of Borneo Bulletin


0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP