Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Saturday, July 18, 2009

Udang Galah & Belida

Memancing Udang Galah
Di Perairan Sungai Kg. Lubok Pulau
Daerah Tutong, Negara Brunei Darussalam
17hb julai 2007 (juma'at) Petang

Fian dengan seekor ikan belida yang secara
kebetulan memakan umpan udang galah beliau.

'selalu ni ikan belida ani., yang di hajati udang
galah, ikan belida pulang yang dapat'

okey jua kalau dipelihara tu bro fian., simpan
dalam aquarium mun inda pandai makan kedia, hehehe
banyak tulang ganya ikan belida ani bro., payah memisi tulang nya tu..

Lima ekor udang galah dalam pancingan
bersahaja di hari kelepasan awam

Gambar di Sumbangkan Oleh: Fian & PaDamit
<<>> <<>> <> <> <> <<>> <<>>

Read more...

Ekspedisi Pancingan Santai

Memancing Bersama Rakan-Rakan N^S^Z
'I Love Fishing Crew'
Di Kawasan Perairan Pantai Tungku
14-15hb Julai 2009 @ 7 Malam-4.30 Pagi (subuh)

Salah seorang rakan trip pancing
pada malam itu dengan seekor ikan sulit

'memang selalu heng ni...bro.'

Ikan Ketumbang adalah diantara
ikan-ikan yang diperolehi pada malam itu

Bob
Ikan Ketumbang dan Ikan Gelama


dua ekor ikan ketumbang dan dua ekor anak ikan sulit adalah
diantara ikan-ikan hasil pancingan pada waktu itu

Santai2 sambil menantikan umpan dimakan ikan
'baik pigang joran atu, ujung2 terabang keair'

Dua orang lagi rakan NSZ
yang baru saja tiba dilokasi memancing

'atu..lalah.., jauh bah bejalan kaki, mengapalah
dorang ni memancing jauh sangat...'


Mr.Black Evo pun baru jua sampai ke lokasi memancing

'kelambatan tia.., yang lain ada sudah lurih ni.'


Penulis: Yoo..,jauh2 bejalan kaki pun masih
bulih senyum lagi kah??? hahaha

Ikan Sulit dan ketumbang..
'kawan punya, tumpang hapi je...'

'Masa untuk balik., baik jua ada kerita rakan pancing
yang 4WD, mun inda bejalan kaki sejauh 2KM..jadinya'

Ping dan salah seorang rakan pancing NSZ

ikan apa lah yang baju bisdia ani pancing??

Bro... ttuutttttttt.. dengan seekor ikan
ketumbang sebarat kira2 2 kilo lebih hasil pancingan
beliau dengan berumpankan hirisan ikan basong

Ikan ketumbang Sekilo $25 ke $35.., mun 2 kilo labih.., $60+ tu ehy..
woowww..... memang mahal ikan ani..

Penulis:tahniah bro...nanti mun burung peragam ku lapas lagi
bolehlah tolong2 tangkapkan lagi k... hehe



Trip pancing dikawasan peraiaran pantai tungku pada malam itu cukup memuaskan., hampir kesemua ahli memperolehi ikan (ada yang inda tegambar), tetapi yang paling best, terdapat beberapa tarikan ikan yang memaksa tangsi terputus (melatop nya orang tangsi atu.., ganya inda tahu apa lauknya yang meranjat atu..) namun walaupun terputus tangsi atau ikan yang dipancing terlepas, trip pancing bersama rakan-rakan sedikit sebanyak boleh mengeratkan lagi tali siratulrahim dikalangan ahli. 'Tension berkerja pun hilang..hehehe'

Penulis: Tahniah pada kesemua ahli-ahli 'I Love Fishing Crew' (pancing ikan bulih, asal jangan pancing si gegirl je...) liat baju lain semacam ja yang tekana mata kail atu.., di lain hari dan dilain masa, jika terdapat gambar pancingan yang terbaru boleh hantarkan lagi ok... Sekian, Wassalam.

Gambar Di Sumbangkan Oleh: Bob
^^^^ ^^^^^ ^^^^ ^^^^^ ^^^^ ^^^^^ ^^^^

Read more...

Friday, July 17, 2009

Pancingan Hampa

Trip Pancingan di Kawasan Peraiaran
Anak Sungai Serasa, Berdekatan Jasra
2hb Julai 2009

Bob
Hasil pancingan: Ikan Bedukang (not game fish)
Rod: Shakespeare Sigma Titanium 7'
Spool: Shakespeare Tidewater 4bb
Line: 30lbs Berkley Triline Big Game

'Catch & Release'

Penulis: Trip pancing sebenar di sasarkan pada ikan barah-barahan, namun dalam keadaan yang masih surut, umpan cuma di makan oleh ikan2 kecil dan ikan bedukang, selang beberapa minit kemudian pancingan santai pun bertukar arah menuju ke Peranginan Pantai Serasa, keadaan air yang sama, dan cuma anak2 ikan kecil sahaja yang sudi menghabiskan umpan pancingan, adui... hampa ehy....Sekian Wassalam.

<<<<>>> <<>> <<<>>>

Read more...

Tuesday, July 14, 2009

Casting Ikan Kerapu Serasa

Perairan Pantai Serasa
11.07.2009 (Ptg)

Seekor ikan kerapu 'macan'
yang sudi menyambar gewang Abu Garcia

'ini je ikan yang aku dapat..., inda beumpan
so buang2 gian mencasting saja lah...'


Informasi Alat Pancing

Fishing Rod: Shakespear Sigma Titanium 6' 15-30lbs
Fishing Reel: Shakespeare Dimension 10lbs
Fishing Line: Spider Line 20lbs (Braided)
<<<<<>>>>> <<<<<>>>>> <<<<<>>>>>

Read more...

Sunday, July 12, 2009

Ungah Lagi 'Ungah Garden' Serasa

Perairan Peranginan Pantai Serasa
'Ungah Garden'
12hb Julai 2009

Wafi a.k.a Dawn Angler
dengan seekor ikan ungah seberat
1.2kg berdekatan lubuk penyunya

'phewiitttt... semakin rindu tah ku kan ikan ungah
ni nah.... hehehe btw tahniah bro...'

'masih segar bah usulnya ikan kembura atu,
masih nampak kilat silvernya.. mana inda ungah tertawan ulihnya'


Name:dawn Angles
Catch:Ungah
weight:1.2kg
Bait:Whole kembura
Hooks:VMC no 8
Line: Tangi kina 50lbs
Location :UG (Sbalah lubuk Panyuku :) )
Time: 6.15am 12072009
Story: Ari ani turun bjanji dgn akmilio (freakfishing) ,aku dtg awal, 545 pg krikan sudah mula d labuh..c akmalio(liat joran n toolboxnya interframe background..) bru dtg mengusai2 joran2 nya tym atu th jua krikan ku d sbalah lubuk panyu d serettttttt..nda bgi chan pintal tarus..alhamdullilah syukur naik lagi ungah basar d ug...thanks to akmalio menulung mengambar n mengacip kn lauk..

cheers

Gambar di Sumbangkan Oleh: Wafi a.k.a Dawn Anglers
<<>> <> <> <> <<>>

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP