Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Saturday, April 25, 2009

Ikan Ungah Lagi Di Ungah Garden Pantai Serasa

Ikan Ungah Lagi Di Ungah Garden Pantai Serasa
24/04/2009 (Juma'at) pagi.

Pemandangan dari atas bertapa
jernihnya air diketika itu
'Please...jgn buat aksi ngeri lagi...luu..,
luu ahh..suka bikin hati gua manyak susah..
aiyaaa..'


Rambat Daiwa yang sedang memapah kuacihnya
'unggah alum makan.., aku saja yang makan kuacih dulu'


'aksi salah seorang pemancing yang sering memancing
ikan dihujung batu Pantai Serasa'

'seekor ikan ungah yang berjaya dipancing dan dihidupkan
di dalam air...bagi mengekalkan kesegarannya'


Seekor ikan ungah hasil pancingan penulis
seberat 700gram.
'Pa Damit.., lu punya tangsi 2 kali tarik dua kali putus punya.., gua
ingat ini ikan kasi putus lu punya tangsi.. la..'

'cekek..!!dibawah dia punya ingsang..,
pasti ini unggah rasa geli punya'


'syukur ada rezeki., jika pulang tangan kosong pun inda apa2..
nanti2 bulih cuba lagi... :)

Penulis: untuk ruangan kali ani.. nada mood ku kan bepantun
terima kasih daun keladi,
lain kali berjumpa lagi. :)
<<>><<>><<>><<>><<>><<>>

Read more...

Udang Galah Jambatan Tutong

Menukar Haluan Sementara
Dengan Memancing Udang Galah Di Jambatan Tutong
24.04.2009 (Juma'at)

Krikan Shimano dengan udang galah 'Maharaja Sauh'
rekod terbesar udang galah yang pernah di perolehinya.
'pada mulanya difikirkan ikan punya tarikan.., rupanya udang galah'

Genap 100 ekor
hasil keseluruhan udang galah
yang di pancing.

Beberapa orang teman-teman dari Daerah Tutong
yang turut sama-sama memancing udang galah pada hari itu.


Gambar kenangan Alai nabil bersama Adiknya
berserta udang galah sauh 'maharaja sauh'

Gambar Disumbangan Oleh: Krikan Shimano
*****************************************

Read more...

Thursday, April 23, 2009

Mengimbas Hasil-Hasil Pancingan Precious Yang Lalu.

Mengimbas Kembali, Hasil-Hasil Pancingan
Pa Damit dengan Ahli-Ahli Precious.


Pa Damit dengan si alai cute bersama
seekor Ikan Tawih.

Anak ikan berenang di muara,
Menyusur arus perlahan jua,
Duhai si alai yang cute dan lawa,
Bila dewasa menabur jasa.


Hasil-hasil Pancingan Pa Damit bersama
Ahli-Ahli Presious Boat di kawasan Perairan Laut Buka
'Dropoff' pada 22.03.2009.

'Meriah meliat ikan2 ulih2 bisdia ani'

Seperti yang dimaklumkan oleh Pa Damit,
jenis-jenis ikan yang dipancing pada hari itu adalah seperti ikan
awat-awat, ikan kurisi bali, ikan pisang emas dan ikan rubi.


Ahli-ahli Presious Boat mengambil kesempatan
bergambar dengan hasil pancingan mereka.
(tahniah bro.., banyak dapat ikan.. nyaman
mata memandang wah..)



Penulis: Ikan apa ni Picture no: 6 ni..?
Pa Damit: 'Picture no 6 ani iatah ikan awat-awat ni ah...'

Penulis:'ehemmm.., picture no: 7.., hehe ikan apa ni bro?'
Pa Damit: ani ikan yang kekuning kuningan ani, iatah ikan
pisang emas ni kami melagau..'

Penulis: Pisang emas di bawa belayar,
masak sebiji di atas peti,
hutang emas boleh lah di bayar,
hutang budi dibawa hingga kemati.


Penulis:'ahh..ani mcm ku tahu nama ikan nya.., tapi biar padamit lah
yang beritahu picture no: 8 apa nama ikan nya pa damit?
hehehe'
Pa Damit: 'ahhh.., ani tah ikan kurisi bali ni.., atau kurisi bali kaling'
Penulis: ikan pun tedapat cia jua nama-nama kaling ani.. :)

Penulis: 'ni picture no: 9 .., ikan apa ni.. bro.. :)'
aku kalu nama english nya tahu ku nama2 ikan ani but kalu
nama ikan in malay atu ahh..,
jarang tah ku pandai nah...'
:)

Pa Damit: 'ahh yang ani.., lupa cia ku nah.., nanti2 tah bepadah mun
udah teringat dalam ingatan'

Hasil Pancingan Pada 26.03.2009
Di Kawasan Perairan Tutong.

Jim n Aji dengan hasil pancingan dua ekor ikan barah-barahan
dan seekor ikan unggah (ikan merah)

Jim n Aji dengan dua ekor ikan languran.

'napa satu ikan languran warna putih n yang satu lagi
warnanya macam kehitam-hitaman ah?'

Menahan jala diwaktu pagi,
Peluh menitis menyeluputi pipi,
Jikalau tuan pergi memancing lagi,
Harusnya waspada setiap hari.
<<>><<>><<>><<>><<>><<>>

Gambar disumbangkan Oleh: Pa Damit

Penulis: Terima Kasih Kami ucapkan kepada Pa Damit dan Ahli-ahli Precious Boat kerana berkesudian mengirimkan beberapa gambar hasil-hasil pancingan mereka yang cukup memuaskan untuk renungan dan tatapan bersama. Sekian Terima Kasih.

Read more...

Dentuman Engine Precious Gema Ditimur Jauh

'Dentuman Engine Precious Gema Ditimur Jauh'

Mengimbas kenangan lalu dengan hasil-hasil
pacingan Pa Damit dengan ahli-ahli Precious.

Pa Damit dengan Ikan Bemasa 15.2Kg
'Melatop spool ni bro' :)

Salah seorang rakan pa damit dengan
ikan bemasa nya.


Dilain Hari Dan Waktu Hasil-Hasil Pancingan Pa Damit
Dengan Ahli-Ahli Preciuos

hasil pancingan yang lumayan dengan melayani
tarikan-tarikan kental Ikan Bemasa.
'Nice Catch Bro' :)

Untuk menawan bemasa harus punya
ketahan physical dan mental.

Pa Damit dengan Ikan Bemasa 11kg hasil
pancingan beliau.
'popping, jigging, trolling, beumpan.. ambis teknik dorang main ni..'


Pa Damit dengan dua ekor Ikan Bemasa.

Hasil keseluruhan ikan-ikan yang diperolehi setelah
berjam-jam lamanya meredah ombak dan badai..


Hasil-hasil pacingan dilain waktu dan hari,
dengan bilangan ikan-ikan yang cukup memuaskan


Ikan Pari seberat 40+ Kg
hasil pacingan yang diperolehi pada 10.04.2009


Ikan Pari yang beratnya melebihi 40 kg yang dipancingan
dilaut buka perairan Negara Brunei Darussalam.
'ani kalah ikan bemasa tarikannya ni gayanya'

Gambar disumbangkan Oleh: Pa Damit.
*************************************

Bayangkan Bemasa Laksana Wanita.


Wahai bemasa yang cantik jelita.,
Mata mu berkilat tidak terhingga.,
Dilain waktu dan dilain masa.,
Kirimkan gambar untuk tatapan semua.

Wahai dinda yang gagah perkasa,
tarikan mu membuatkan aku terseksa,
mendapatkan mu memerlukan tenaga,
agar diriku tidak kecewa.

******************************************


Read more...

Wednesday, April 22, 2009

Ungah Perairan Pelumpong


Ikan Ungah Perairan Pelumpong
20/04/2009 Waktu Malam.

Ikan Ungah seberat 1.7 kg hasil pancingan Pa Damit
dikawasan perairan pelumpong.
'Nice Catch Bro'



3 ekor ikan ungah
hasil keseluruhan pancingan bersama
rakan di perairan pelumpong.

Gambar disumbangkan Oleh: Pa Damit.
************************************

Ikan unggah bersembunyi dibatu,
sambil mengintai si ikan kembura,
lain kali bawa kediaku,
dapat kita mengintai ungah bersama.
<><><><><><><><><><>

Read more...

10 Languran Hasil Tangkapan Yang Lalu.

10 Languran Hasil Tangkapan Yang Lalu.
Di Kawasan Perairan Laut Dalam Negara Brunei Darussalam.



Penulis: 10 ekor ikan languran yang diperolehi hasil tangkapan dengan menggunakan teknik popping di kawasan perairan laut buka Brunei. Rod serta reel yang digunakan ada ah rod dan reel yang disuaikan bagi melakukan teknik popping dengan menggenakan penggunaan line dan leader diantara 40 ke 70lbs. Sekian Terima Kasih kami mengucapkan kepada pengirim gambar ini kerana berkesudi mengirimkan gambar hasil pacingan untuk tatapan dan kongsikan bersama.

Gambar disumbangkan oleh: Pa Damit
##############################

Read more...

Sunday, April 19, 2009

Ungah Garden Punya Cerita Lagi...

Ungah Garden Punya Cerita Lagi...
Ahad 19.04.2009 (waktu pagi)

Ikan Ungah seberat kira-kira sekilo lebih,
adalah hasil pancingan salah seorang teman
penulis.., SHAMI.

Ikan Kerapu.., berat kurang dari 1 kilo,
hasil pancingan Awg.Raman.
'baru jua datang, dan mengumban umpan pertama..,
alum sampai 5 minit sudah tia diranjat kerapu.'


seperti biasa.., ikan yang diperolehi selalunya
dihidupkan di dalam air
bagi mengekalkan kesegarannya.

'tali jangan teluan panjang., ujung2 masuk ia karang dicelah-celah
batu
kerapu ah.., payah mengeluarkan..karang..'


Penulis cuma memperolehi seekor sembilang..,
syukur lah jua..., cuma sembilang di lepaskan kembali..

******************************************************

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP