Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Saturday, August 1, 2009

Udang Galah Temburong

Trip Memancing Udang Galah Di Perairan
Sungai Labu Estate, Senukuh dan Kg Piasau2 Daerah Temburong
31hb Julai 2009 @ 6.40 - 5.10 Ptg

Fian & Pg Aji
sedang menantikan umpan di makan udang galah

Fian dengan seekor udang galah 'mandara'
hasil pancingan beliau

Add ImageUdang Galah bersaiz 'Mandara' adalah diantara
11 ekor udang galah yang diperolehi pada hari itu


Penulis: Bermula dari penurunan perahu Muara jam 6.40 pagi, PaDamit, Fian & Pg Aji melalui perairan sungai muara, dengan menggunakan boat precious mininya menuju ke kawasan perairan sungai Kg.Labu. Trip memancing udang galah di setiap waktu kelepasan awam dengan memperolehi 11 ekor udang galah. 'inda berapa makan bah, tapi syukur tah jua.., ada jua kan dibawa balik'.

Gambar di sumbangkan oleh: PaDamit (Precious)
<<<>>> <<>> <<<>>>

Read more...

Tuesday, July 28, 2009

Pancingan Santai Persekitaran Pantai Tungku


Trip Memancing Di Persekitaran
Kawasan Persisiran Pantai Tungku
Negara Brunei Darussalam
19hb Julai 2009 @01.00 am

Salah seorang rakan NSZ
yang menggunakan umpan keratan ikan basong2
untuk memancing ikan ketumbang

'berapa kali sangkut-sangkut lah memancing
dikawasan ini..'

Awg.Rosli & anak beliau.. Awim
sedang menantikan umpan dimakan ikan

'nyaman jua sudah hati.. lurih seekor ikan ketumbang'

'laksana punguk rindukan bulan, ungah di
nanti tak kunjung tiba.., ketumbang pula
segan menjamah umpan, cuma anak2
ikan kerapu sahaja yang sudi menyerahkan diri..'

'catch & release je lah'

'dari serasa..kepantai tungku,
kerikan dibawah peringan tangan..,
berumpankan kembura yang sejuk beku..,
beroleh ketumbang masih sebesar tapak tangan'

Bersaiz lima jari, salah seekor ikan ketumbang
diantara 11 ekor ikan ketumbang yang diperolehi
di malam itu..

'inda begambar ganya.., rakan-rakan yang lurih balik awal..'
yang barat2 sekilo nada., cuma di bawah 500g saja yang asik
memakan umpan...'

umpan yang digunakan pada malam itu
adalah seperti, keratan ikan basong2, keratan ikan kembura dan
jantong ayam...

<<<<<<<<<>>>>>>>>> <<<<<<<<<>>>>>>>>>

Read more...

Ungah 6.6 Kg Iron Duke

Trip Memancing Dikawasan Perairan
Iron Duke Perairan Negara Brunei Darussalam

Jimi (Preciuos Boat)
dengan seekor ikan ungah yang beratnya 6.6kg hasil pancingan beliau

'Nice catch Yoo..bro Jimi'
'jeles ku meliat ungah ulih mu ani bro... hehehe'

Sedikit butiran mengenai pemancing,teknik dan nama tempat memancing.

nama : jimi
lauk : ungah
barat : 6.6kg
tampat : iron duke
teknik : saparuh aing
tali : bukan tali pkai tangsi 60Ib kali ah nda ku batanya ah nya jua
umpan : pisang2 hidup membari nda kn pecaya bh iath rezeki tu
pemata : vmc no 8

'baik jua iron duke.., mun ironsilk tadi..
membari kan mencuba jua ku mengail ditempat atu.. hehe'

Zai dengan seekor ikan ungah seberat 1.5Kg
hasil memancing di UJUNG SAPUH perairan
Muara, Brunei.


Sedikit butiran mengenai pemancing,teknik dan nama tempat memancing.

nama : zai (anak)
lauk : ungah jua
barat : 1.5kg
tampat : lubok precious hahaha ujung sapuh bah macam biasa
teknik : macam ngail ungah d Ungah Garden 100% sama ganya bisdia duduk d parahu bukan ah batu hahaha
tangsi : 60ib
umpan : biasanya kembura jua tapi ari atu ia makai basong2 kali
pemata : vmc no 8

Teks asal pengirim;

hari 6 atu precious turun badua bisdia ganya bng ramlly n jimi, ari atu nda brapa mkn ngail ah d cuba udah sana sini mcm2 cara udah masang kail. iath mcm garam ati jua d cuba nya th makai pisang2 atu d hulurnya 15 dapa ganya nda btah nunggu kna ranjat tia btah jua main lh nya c jimi ka caruk ka buritan jua olihnya udah ampir prahu atu nda tia brapa kuat lg iath snang bng ramlly ngait ah insangnya, masa kn mnaikkan atu iath ada lg sekong mbubut smpai mlompat bh panya ungah jua kurang labih jua bsarnya, jgn2 lakinya kali bro ah yg jimi dpt atu bininya hahaha capa nda syg bini oooiiiii nya p ramli. pas atu nada lg mkn iath bisdia ka magpie lg ah takat kurisi bali bukan ah derek eh, ada jua 3 kh 4 ekongs luih kurisi bali ah. ari atu luih bisdia ungah belais tmbaga kurisi bali ntah apa kh lg nda ku mliat luih nya atu.

Penulis: hahaha.., awu usul2 nya padamit bini tah tu ikan ungah lurih sijimi atu..., marah cia lakinya.., lain kali kail dua2 bisai bah.. ani mencari bini baru cia usul2nya ikan ungah atu lagi.. hehe

Gambar di Sumbangkan Oleh: PaDamit (Precious Boat)
<> <<>> <> <> <> <<>> <>

Read more...

Sunday, July 26, 2009

Pancing Sambil Tengok Bunga Api

Memancing di Kawasan Perairan Pantai Tungku
25-26hb julai 2009
Negara Brunei Darussalam

Wahhh.....cantiikk nyee.. bunga apiii...!!
'bila lah nak fishing?????

ZZzzZZzzZZZ... mcm huruf 'Z' lah bunga apinya..,
aiyaaa..!! bila lah nak fishing...??????

WoWwww..lawanya.....!!! aduiiii... kan ngail bila????
hilang kosentrasi kan mengail ehy..., bising dengan bunyi
letupan..., lari lauk niee.... aduii..

Setelah menyaksikan Persembahan Bunga Api
di kawasan perkarangan Hotel Empire & Country Club...
masa untuk memancing pun di mulakan lagi... hehehe

Ikan Ketambak Pisang

ikan yang tidak diketahuai namanya & ikan jukut..
(kalau salah tolong luruskan ehy...hehehe)

Seekor ikan ketumbang bersaiz lima jari dan seekor ikan yang
tidak diketahuai namanya.. adalah sebahagian dari hasil-hasil
pancingan yang sempat di gambar pada malam itu..

Penulis: Penulis Memancing bersama Awg.Rosli di kawasan sepanjang perairan Pantai Tungku, dengan mensasarkan pancingan kali ini untuk spesis ikan ketumbang, dengan menaiki kenderaan 4WD, trip perjalanan memancing bemula dari kawasan jalan pantai berhadapan Universiti Brunei Darussalam hingga ke kawasan batu penghadang ombak di kawasan perairan pantai tungku. Umpan yang digunakan pada malam itu., cuma jantong ayam dan keratan ikan basong-basong. Dalam asik berpindah tempat memancing, penulis bersama rakan pancing mengambil kesempatan untuk menyaksikan Persembahan bunga api di kawasan lapang Hotel Empire & Country Club yang diadakan bersempena Menyambut Perayaan Hari Keputeraan Beginda Sultan Yang Dipertua Negara Brunei Darussalam yang ke 63 Tahun. Persembahan bunga api tersebut bermula pada jam 10.00 malam dan di perkarangan empire hotel dipenuhi dengan orang ramai yang menyaksikan persembahan tersebut. Terdapat juga segelintir orang ramai menyaksikan persembahan tersebut disepanjang jalan lebuh raya dan ada juga yang menyaksikan nya di kawasan Peranginan Pantai Tungku, kilauwan serta bunyi tembakan bunga api sedikit sebanyak bisa membuat bibir para pemancing di pantai tungku tersenyum mesra, 'walau pun inda lurih ikan YooOOO..asal ada hiburan sedikit dihujung minggu pun jadilah.. hehehe'

<<<<<<<<>>>>>>>> <<<<<<<<>>>>>>>> <<<<<<<<>>>>>>>>

Read more...

Ungah & Umpak Pancingan Lalu


Gambar Kenangan Dua Rakan N^S^Z
Dengan Hasil Pancingan Yang Lalu

Azizzz....!!!mana azizzz....!!!!!
Kauuu!!masih ingat dengan Three B4 GT???? hehehe
ini salah seorang teman lama penulis yang tiba
tiba saja muncul dengan hasil pancingan beliau
seekor ikan ungah

'ingat2 ku kan 8 tahun yang lalu zizz.... hehehe..
semasa sama2 bermastautin di Panaga K.Belait.. btw
nice catch yoo.., n jangan jara2 hantarkan lagi kalu
ada gambar terbaru ok.. :) '

Salah seorang rakan NSZ dengan seekor ikan
umpak yang beratnya kira2 1kg lebih hasil
pancingan di kawasan perairan JPMC Jerudong

'Nice catch bro..' :)

Gambar di Sumbangkan Oleh: Aziz & Rakan NSZ
<> <> <> <> <> <> <> <> <>

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP