Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Friday, June 19, 2009

Budjet Fishing Di Pagi Juma'at‏

Peranginan Pantai Serasa
'UG' Ungah Garden
Juma'at 19.06.2009 (Pagi)

Echobiru a.k.a Dawn Angler
dengan seekor ikan Ungah
yang beratnya kira-kira 700- 800 gram

Ikan Ungah yang di pancing di kawasan 'lubuk penyunya'
yang membawa rezeki di setiap pagi Juma'at.

'Umpan macam biasa., kembura mati'

Tahniah Echobiru.., di lain hari & waktu
mudahan akan mendapat lebih banyak rezeki

Gambar di Sumbangkan Oleh: Ironsilk
<<>> <<<<>>>> <<>> <<<<>>>> <<>>

Budjet Fishing Di Pagi Juma'at‏





Teks asal Pengirim;-

Assalamualaikum bro admin,

Name: Dawn Anglers
Bait: Kembura sikong bulat (1/2 kg dbwa dlm plastik = $2) (pasar gadong)
Teknik: Fishing spool (krikan plastik) Kerikan Kayu Sumpak lapas tehindik cuti ari ani hehe($1.50)(Lun fishing)
Mata Kail: Vmc no 8 ($7.50/100 pcs = 0.07sen/pc (lun fishing)
Tangsi:30 lbs (toman)(lun fishing)($3 lun fishing)
Keadaan Aing: Pasang Pagi(free)
Lokesen: Ungah Gaden spot biasa.(nada sewe tempat..milik awam cuma $5 minyak dri umah-rimba)(minyak bli arh stesen minyak lambak heheh!)
Bata: Pepsi Twist (free sumbangan bro ironsilk2007 hehehe)
Masa :715 pg 19/6/2009
Barat : anggaran bro pa damit n ironsilk ada dlm 7-800 grm (ani pun free..nada service charge dkenakan)
total $ spend :$11.57
Catch: Ungah (market price anggaran $13/kg)

Story: mcm biasa aktiviti d pg jumaat...pg atu mula mlabuh kail dlm kul 6pg..umpan bkarat nda kna jamah walaupun ulih lauk damit..selang sejam menunggu mencuba th dgn makai umpan sikong kembura tanpa d karat..nda lama kail d umban kira2 10 dapa dri batu..ada patuk2 daming dirasa...nda lama, nahhh kana ranjat bro! taik2 punya taik..sang ungah berwarna merah berjaya d tawan... syukur alhamdullilah ya allah atas rezeki ku lagi lagi dan lagi d pg jumaat..cheers

Gambar di Sumbangkan Oleh: EchoBiru (Dawn Angler a.k.a Wafi)
<<>> <<<<>>>> <<>> <<<<>>>> <<>>

Read more...

Thursday, June 18, 2009

Pesta Ungah

Mengimbas Kenangan Lalu
Pesta Ungah di Kawasan Perairan 'US'
Ujung Sapuh Muara

Gambar kenangan PaDamit bersama Dom, Taib, Jimi & Pawi
dengan hasil-hasil pancingan mereka

'Banyak yang memakai baju merah saja bisdia ani,
patut tah ungah ganya bisdia belurih'

Gambar di Sumbangkan Oleh: PaDamit (Precious)
<<<>>><><><<<>>><><><<<>>>

Read more...

Tuesday, June 16, 2009

Pancingan Santai Bersama Rakan N^S^Z

Pancingan Santai Bersama Teman-Teman N^S^Z
Di Peranginan Pantai Serasa 'Unggah Garden'
08/05/2009 & 6-7/06/2009

Ironsilk pancingan santai bersama adik-adik
di hujung batu 'Unggah Garden'

Suasana pagi di sepanjang batu unggah garden
Pantai Serasa

'aikkk!! seorang-seorang jua teman ku atu duduk???
Jangan jauh2 padamit.., mari join sama kiteee....'

Tiada selera untuk makan di rumah,
panggil teman-teman, KemBiruCaribee ajak menyalai
dipantai..

'Menu salaian;- Sayap Ayam, Sosej dan yang paling best!!
eeemmmmmbekkkkkkkkkkk!! Daging Kambing'


'memang best salaian kami malam atu.,
Bro KemBiruCaribee punya menu memang baik punyaa!!..'

'KemBiruCaribee.., sedang cari apa tu bro??
cari bom kah??? hehehe...'

Gambar kenangan
KemBiruCaribee & Rambat Daiwa

'blog punya pasal., dua orang teman ani berjumpa kembali
walau lebih setangah abad tidak berjumpa.. tapi dorang dua ani
masih kelihatan muda saja.., apa hal??'


Gambar kenangan penulis & KemBiruCaribee

'ingat-ingat di unggah garden ani jua kami
mula berkenalan dan sehingga sekarang menjadi teman sama memancing'

Sambil menunggu umpan dimakan ikan, seperti biasa
jika sudah duduk beramai-ramai., bertukar-tukar cerita mengenai
pengalaman yang dilalui semasa menjalani aktiviti memancing

'PaDamit.., makan-makan jua... sedikit pengetahuan dalam
memancing atu turun-turun kan lah pada hamba.. hehehe :)'

KemBiruCaribee, Padamit, Ula , Penulis &
Rambat Daiwa (Rambat Daiwa mengambar ia hehehe)

'bukan selalu kami dapat berkumpul macam ani..,
sekali sekala lepak2 lah.. buang tension masing-masing'


'wahhh..., santai-santai pun dapat ikan kerapu kah??
selalunya memancing memerlukan kosentrasi yang baik'

Penulis dengan seekor ikan kerapu hasil
pancingan seorang teman yang sering memancing bersama
penulis di 'Unggah Garden' Si Awang.

Gambar di Sumbangkan Oleh: Rambat Daiwa
<<<>>> <<<<>>>> <<<>>> <<<<>>>> <<<>>>

"Kitakan teman di alam siber
Pantun jangan ada yang "heart feeling"
Jalinkan akrab sebagai "member"
Ramaikan kawan itu yang penting"


Read more...

Ikan Belalang

Spesies Ikan Ganjil
Keratan Artikel Bergambar (Re: Ikan Belalang)‏

Keratan Artikel bergambar dari Majalah Kembara Kail keluaran Ogos 2008 (Bil. 1)

Klik pada gambar untuk size lebih besar

Ikan 'UFO' dengan nama sebenarnya
Ikan Belalang yang diperolehi semasa trip memancing
Sinbad31, G.Win & 3 pemancing lainya di perairan Drop Off
Negara Brunei Darussalam pada 13-14 Jun 2009

"Wahai ikan yang berbentuk ganjil
Berkepala besar dan berbadan kecil
Lihat diri mu dari ikan yang berkelompok kecil
Kini ku tahu namamu 'ikan belalang' tetap special"


Penulisan asal pengirim (Hadgi-Gecko)

Assalamualaikum Bro Ironsilk...

Kan berkongsi pengetahuan mengenai ikan yang dipancing oleh diorang G.Win dan sinbaD31 serta other semasa di drop Off Brunei. Ikan atu diberi nama Ikan Belalang di Malaysia. Aku ada jua mengikuti buku-buku pancing keluaran Malaysia especially Majalah Kembara Kail dan yang lain-lain. So aku ada terbaca dalam isu pertama majalah kembara kail atu akan seekor ikan yang pelik dan jarang dijumpai. Then masa ku visit ur Blog, u belum bagi nama ikan atu selain ikan UFO ehhee... my point is to berkongsi pengetahuan bersama pemancing lain.. insya allah di masa akan datang akan dikongsikan pengetahuan lagi. Ok thanks bro. Semoga sukses dalam arena pancing di masa akan datang.

Disini ada ku attach keratan artikel bergambar dari Majalah Kembara Kail atu untuk pengetahuan semua. Ku scan kan dan ku harap Bro dapat uploadkan di blog bro.. ehehe.


Penulis: Waalaikumsalam Hadgi-Gecko, Terima kasih atas sumbangan, maklumat serta informasi yang sangat menarik mengenai ikan ganjil 'ikan UFO' atau dengan nama sebenar IKAN BELALANG. Dengan adanya informasi ini, dapat lah kita semua mengetahui sedikit sebanyak mengenai spesies ikan ganjil 'ikan yang jarang-jarang kali dilihat' bukan sahaja ianya terdapat dinegara jiran Malaysia, namun spesies ikan Belalang juga terdapat di Perairan Laut Dalam 'Drop Off' Negara Brunei Darussalam. Sekian, wassalam.


Petikan artikel & gambar di sumbangkan Oleh: Hadgi-Gecko
<<<>>> <<>> <<<>>> <<>> <<<>>>

Read more...

Monday, June 15, 2009

Umpak, Kerapu Kertang & Selungsung

Hasil Pancingan Yang Lalu
Di Kawasan Perairan Perindustrian Muara
07 Jun 2009 (Malam)

Mr. Ping
(Bro Pemutus Asa) rakan NSZ
dengan hasil pancingan
santai beliau seekor ikan umpak

'dari ngail udang galah kali ani mengintai lauk lagi ia'

terima kasih atas sokongan anda bro.. :)
dan tahniah dengan hasil pancingan yang diperolehi..
semoga dilain hari dan waktu akan
mendapat lebih banyak rezeki

Dilain masa dan waktu
dengan hasil pancingan seekor ikan kerapu kertang,
2 ekor ikan selungsung dan seekor ikan kerapu 'macan'

Rakan NSZ dengan seekor ikan
kerapu kertang

Nice catch Bro.. :thumbsup:

Penulis: woww besar jugak kerapu ni.., emm
lebih kureng.. macam kerapu yang pernah penulis perolehi semasa
mengcasting di Pantai Serasa 'Unggah Garden'

Dua ekor ikan selunsung, seekor kerapu
dan ikan apa ler tuu??

Informasi mengenai tempat dan teknik pancingan
tidak dinyatakan insyaallah dilain waktu penulis akan
berusaha untuk mendapatkan informasi mengenainya.

Penulis: Ucapan terima kasih kepada kedua rakan rakan NSZ kerana sudi menyumbangan gambar-gambar hasil pancingan mereka untuk menghiasi laman dada blog ini bagi tatapan dan pengetahuan bersama. Sekian, wassalam.

Gambar di sumbangkan Oleh: Bob (Ironsilk)
<> <<>> <<<>>> <<>> <>

'Sini gua kasi 1st time resepi ikan selungsung yang
gua petik dari itu laman web http://resepi.mesra.net/'

Ikan Selungsung di MALAYSIA dikenali dengan nama Ikan Siakap
atau dengan gelarannya SI RAJA MUARA

Ikan Siakap Masam Pedas

Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap sederhana besar - goreng
4 ulas bawang putih - didadu kecil
6 biji cili api - potong kecil
1 inci halia - hiris
2 helai daun limau purut - hiris kasar

Cara:

Tumis bawang putih hingga naik bau.

Masukkan sos ikan, halia. Gaul rata.

Masukkan suhun, daun limau purut, cili api, garam, nenas muda, gula. Tambah sedikit air. Kacau hingga pekat.

Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah di goreng tadi.

Cadangan Hidangan:

Taburkan hirisan daun sup & daun bawang jika suka.

Tambahan:

Ikan dilumur dengan garam sahaja sebelum digoreng.

Kiriman: Adique

Ikan Siakap Kukus Special

Bahan-Bahan:

1 ekor siakap
3 ulas bawang merah ( di mayang halus)
2 ulas bawang puteh (di mayang halus)
½ cm halia (dimayang halus)
serbuk kurma ½ paket
1 biji bawang besar (kisar)
3 ulas bawang puteh (kisar)
1 cm halia(kisar)
1 cm lengkuas(kisar)
2 btg serai(kisar)
100 gram cili kering (kisar)
(kalau nak pedas tambah)
minyak utk menumis
gula & garam secukup rasa
asam keping/asam jawa

Cara:

bahan A
Setelah bersihkan ikan lumurkan serbuk kurma pada ikan, letakkan dlm pinggan pengukus kemudian masukkan bahan-bahan yang di mayang tadi.Kemudian kukus ikan sehingga separuh masak.
Bahan B
Kisar semua bahan- bahan B kemudian tumiskan sehingga naik minyak dan bahan-bahan B masak dan masukkan garam,gula dan asam jawa atau asam keping secukup rasa.kemudian taburkan keatas ikan kukus yang separuh masak tadi dan kukus sehingga ikan masak sepenuhnya.Setelah masak angkat dan hidang kan .

Tambahan:

Sedap dihidang kan panas semasa hendak makan

Kiriman: zulaila yaakub


Read more...

PANCINGAN DROP OFF

PANCINGAN DROP OFF
Perairan Laut Dalam Negara Brunei Darussalam
13-14 jun 2009 (Sabtu-Ahad)

Santai para pemancing dropoff
yang menantikan umpan dimakan ikan


Pengunaan set joran dan reel khas pancingan laut dalam adalah satu kelebihan untuk para pemancing bagi memudahkan menaikan ikan yang bersais besar dan sedikit sebanyak meringankan bebanan pemancing sewaktu menaikan hasil-hasil pancingan mereka.

"Dalam banyak-banyak ikan yang dipancing,
ikan ani yang paling aku tahu namanya ni bro G.win..,
ikan ani aku kenal banar ku ni bah.., inda caya kah??
banar dih.., kan mau tahu namanya?? asteee..

iatah namanya ikan UFO bah ni..hehehehe.....":D

Jika dinegara jiran 'Malaysia' mengikut
informasi yang diterima, ikan ini dikenali atau dipangil
dengan nama IKAN BELALANG

sebahagian dari hasil-hasil yang diperolehi
dari pancingan dropoff dengan ikan-ikan dari bermacam
spesis dan saiz nya

seekor ikan kerapu diantara ikan-ikan
yang diperolehi pada trip kali ini

'nyaman usul kerapu atu ehy., but nyaman lagi usul
ikan UFO atu lah..'

'ahh... ani aku tahu ni nama ikan ani., ikan pulang ni
cuma namanya lain sedikit., ikan ayam laut dan ada jua
yang memangilnya ayam ayam'

'adihh!!, marung muka lauk ani ehy.. astee..
lauk apa namanya kan niee...???'

Di Negara Brunei Ikan ini dikenali oleh segologan para nelayan
dengan panggilan ikan Uji Rasit

Duduk dengan megahnya (sila pangong lagi ia boat ani :D) Boat Sinbad31
di atas trailer setelah digunakan bagi trip pancingan dropoff kali ini

ikan-ikan yang diperolehi di kumpul dan di asing
asing kan mengikut spesis masing-masing

Ikan Ruby a.k.a encik ruby bisdia melagau,
berat anggaran 2+kg.

'emm... dalam banyak2 gambar ani., inda ada kelihatan bah
batang idung bro G.Win sama si Sinbad31 (mamat) ani.. /:)
dibelakang tabir ganya bisdia ani kali bah..'

Dari Penulisan asal Pengirim (G.Win) :-

Pada 13/06/2009 kami seramai 5 orang bala tentera (sinbad31, G.win, Zainal, Arif, Pg kwn Zainal) mencuba mengail d drop off.. kami berkumpul di jerudong subuh pukul 3 pagi dan bertolak dlm 4.30 pagi, semasa dlm perjalanan ke drop off kami terjumpa apung hanyut (ukan kucing hanyut ah..padamit n sinbad tau tu..hehehe...) kelurusan lauk pajal sekeliling apung atu, masing2 meneka lauk apa yang berkeliaran di bawah atu.. ada yang bagitau sotong ada yg bagitau sulit, awu masih kalat mata tah jua banar...masing2 cuba begagas menyiapkan kail kan mau tau lauk di bawah atu, setelah mencuba ternyata lauk ayam2, languran pajal besenda gurau arah apung atu sesiapakan minta pertolongan pada masa atu inda di layan...ceh..@#*%$!...masing2 sibuk belurih lauk, uleh di sana saja ada jua dalam 40-50 ekong.

Selapas sejam labih di sana kami meneruskan perjalanan ke drop off..awu mambang jua jub** (ttuttttt) skali sinbad memacut bot nya atu luan laju nyanta..sampai saja d drop off alat pertempuran pun di sediakan, aku ,pg n sinbad mengail di dapan sementara zainal n arif mengail di buritan (mcm lucah bunyinya eh..) mengikut cerita sinbad kedalaman dasar laut ada dlm 180-190 meter dan ada yang melebihi dari atu, sangal jua tangan menaikkan keatas lauk atu tepaksa makai mata kail anjun 7 pemata mun nda rugi balik2 mencek umpan tpi ganya kan bekuntal tah ganya perambut atu di kerajakan nya mana lagi batu barat sekilo, awal2 bukan main laju mengingkul spool udah dalam sejam atu udah tia landir bilang urang ngingkul...hahaha..

Alhamdulillah lauk makan nda putus2 (bagus spot mu atu sinbad) dari pagi sampai ke magrib makan nya walaupun ngalih mengingkul spool tapi bebaloi ulehnya, ada jua tangkapan kami atu basar2 la tapi banyak jua yang putus,iatah banyak spool kami yang mangeriak uleh lauk sarak2 damal jua udah bunyi spool kami atu di kerajakan nya...

Alhamdulillah pada pukul 5 pagi kami sampai balik di pantai jerudong seterus nya menuju kerumah sinbad untuk pembahagian harta ismet ulam raja dan setiap seorang membawa balik satu cool box panuh lauk yang bemacam2 jenis sampai ada yang lauk inda ku tau namanya..macam pahat2 ada jua usulnya tapi merah besisik karas..sapa yang tau atu bagitau arah kami deh apa lauknya kan tu?

Psst- Kim lau ada salah ayat ku atu tulong luruskan ah..K

Ironsilk: Bro G.Win semua penulisan bro atu okey kali ahh... :thumbsup:


Penulis: Penulisan yang bagus untuk dibaca disamping gambar dan hasil-hasil pancingan yang memuaskan, terima kasih diucapkan pada G.Win yang berkesudian mengirimkan gambar hasil-hasil pancingan beliau dan pemancing lainya, kerana dengan ada gambar-gambar dan cerita pendik mengenai trip beliau ke dropoff sedikit sebanyak memberikan kesempatan pada para pengunjung blog ini untuk sama-sama berkongsi pengalaman dan tatapan bersama. Tahniah kami ucapkan kepada G.Win (Layaran Senja), Sinbad31 (mamat nakhoda 400hps) dan semua rakan-rakan pancingan Dropoff pada hari itu. Semoga dilain hari dan waktu Boat Sinbad31 dan pemancing lainya akan mendapat rezeki yang lebih banyak, Amin.

Gambar di sumbangkan oleh: G.Win
<> <<>> <> <<>> <>

ShoutMix "Apa Kata Biskita"

sinbaD31 Salam..se coolbox ulih kmi d dropp off..D antara nya,Ruby,krisi bali,kerapu,ayam laut,mekuku,uji rasit,pisang amas,yu n suhong..memuaskan jua..
Details 2009-06-14 5:51 PM

sinbaD31 G win bnyk tarikan ikan basar..Tahniah bro..

sinbaD31
Lain x lagi mun umur pnjg..Rezeki atu d mana2.."

G win
Awu bnar..puas ati ngail pkai bot sinbad31 atu..ada jua uleh secool box sorg.
Details 2009-06-14 11:41 PM

G win sapa2 kn mrasai tarikn lauk tagap2, bleh contact sinbad31..tpi sdiakn tali braided dlm 200 meter keatas..

G win sangal jua tangan narik lauk keatas tluan dlm nyanta..d tambah lgi dgn batu brat skilo..awu 3 silindar ku trus ulehnya..

G.win paling basar ada jua dlm 7 kilo

G.win kerapu n cik ruby, makai 50 lbs ganya bro maklum nada prepare apa2 sal atu ganya paling bsar ku tedpt alum tebali brg kail lgi.

sinbaD31 Dlm plastic atu ruby tu eh..hehee..ulih g win..hehee.2+kg..awu ayam laut tu..stangah dapa ja mngail kedia ah..

sinbaD31 Yg merah basar mata nya atu uji rasit..haha..Mun laut tuhur hj rasit tia

Read more...

Sunday, June 14, 2009

Menanti Titian Masa

Menanti Titian Masa
Umpak, Anduping & Pari Pengisi Rawai
Ahad 14.06.2009 (Pagi)

"Landing time.., lepak-lepak di anak sungai
berdekatan JASRA"

'sambil-sambil menunggu kan membangkit rawai
padamit dan fian singah sekajap berjumpa penulis
yang sedang memancing di anak sungai berdekatan jasra'

'kanang jua bisdia ani kan kediaku'

Fian dengan ikan umpak hasil rawai yang di labuh
di Kawasan Periaran Muara

Fian & PaDamit.., ishhh caya tak itu Padamit????

'Rawai' yang mempunyai 91 permata (mata kail)
kriativiti asli hasil kerja tangan anak tempatan kitani..

Penulis: RAWAI merupakan sejenis alat penangkapan ikan yang telah lama digunakan oleh para nelayan di laut mau pun di sungai , Secara lazim nya rawai digunakan sebagai salah satu cara menangkap ikan "alternatif" ataupun penggantian terhadap penggunaan pancingan . Ini kerana konsep penggunaan Tali Utama, Perambut, Mata Kail dan Umpan tetap dikekalkan. Cara pembuatan rawai bergantung kepada pemilik atau nelayan itu sendiri. Sebenarnya banyak dikalangan orang-orang Brunei, yang mahir dalam pembuatan rawai. Penghasilan bentuk rawai yang diatur dengan cukup kemas mengikut kriativiti dan cita rasa masing-masing, namun pendedahan atau cara pembuatan rawai kurang di tonjolkan di Negara kita. Cara-cara pembuatan rawai cuma dipelajari dari orang tua (datuk, nenek atau bapa), abang atau teman-teman yang lebih berpengalaman. Mungkin ada diantara para pembaca yang lebih mengetahui dalam pembuatan rawai. Pekakas-pekakas pembuatan rawai atau mungkin terdapat petua-petua dalam penghasilan rawai. Kami mengalu-alukan kiriman awda cara-cara pembuatan rawai. Ini adalah untuk memudahkan dalam berkongsi pelajaran dalam penghasilan nya.


ikan umpak dan ikan anduping

'seekor ikan pari (pari bintik)
juga dari hasil merawai'

PaDamit barat pari atu padamit..??

'Sadang jua lah....., berat mata memandang berat
lagi bahu memikul bah... '



'bah kan berinut ku dulu.. tinggal tah ko sorang2 ditabing ani,
dibawa beperahu inda mahu.., macam-macam saja alasan yang kau
beri.., ahhh.... omogan gombal..!!!! bah..kan membangkit rawai kedua kami lagi..'

Penulis: 'hehehe...nanti-nanti time free berabis dalam dunia
aku join padamit & fian ah.., but malam lah.., koz malam sunyi &
sanang runding... hahaha... (bukan runding apa tu., malam inda panas bah)'


'Berat sama dipikul, ringan sama di jinjing..
barulah sama-sama berat, sama-sama ringan..'


"Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan;
Saya ini baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan."

<> <<>> <> <<>> <> <<>> <>

Read more...

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP