Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Wednesday, January 23, 2008

Pancingan Persekitaran Kolam Ikan

Memancing Di Persekitaran Kolam/Sangkar
Penternakan ikan Persendirian
Kg.Pengkalan Si Babau

Ikan Putih
Berat: 3kg

Ikan Ungah

Ikan Gumbir

Ikan Gumbir
Short but heavie(gumbir)

Tingkur-Tingkur

Ini adalah sebahagian lagi spesis-spesis ikan yang terdapat di kawasan persekitaran tempat kolam/sangkar perternakan ikan persendirian. Bermacam macam lagi spesis ikan2 yang boleh diperolehi kawasan ini, dengan bermacam2 saiz besarnya.

Seorang teman pernah menceritakan kepada penulis, dimana teman bersama beberapa orang keluarganya sedang memancing di persekitaran kawasan ini apa bila menemui seekor ikan barah-barahan yang dianggarkan beratnya mencapai ke 10kilo. Namun disebabkan tidak mencukupi peralatan (kait dan penyiut) menyebabkan ikan itu sempat melarikan diri masuk kedalam air.

Beginilah pengalaman-pengalaman seseorang pemancing itu dan mungkin sukar untuk seseorang pemancing itu untuk melupakan kenangan2 sewaktu menjalankan aktiviti2 memancing dari ingatan.

Gambar di sumbangkan oleh:
Mamolapenga

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP