Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Tuesday, June 16, 2009

Ikan Belalang

Spesies Ikan Ganjil
Keratan Artikel Bergambar (Re: Ikan Belalang)‏

Keratan Artikel bergambar dari Majalah Kembara Kail keluaran Ogos 2008 (Bil. 1)

Klik pada gambar untuk size lebih besar

Ikan 'UFO' dengan nama sebenarnya
Ikan Belalang yang diperolehi semasa trip memancing
Sinbad31, G.Win & 3 pemancing lainya di perairan Drop Off
Negara Brunei Darussalam pada 13-14 Jun 2009

"Wahai ikan yang berbentuk ganjil
Berkepala besar dan berbadan kecil
Lihat diri mu dari ikan yang berkelompok kecil
Kini ku tahu namamu 'ikan belalang' tetap special"


Penulisan asal pengirim (Hadgi-Gecko)

Assalamualaikum Bro Ironsilk...

Kan berkongsi pengetahuan mengenai ikan yang dipancing oleh diorang G.Win dan sinbaD31 serta other semasa di drop Off Brunei. Ikan atu diberi nama Ikan Belalang di Malaysia. Aku ada jua mengikuti buku-buku pancing keluaran Malaysia especially Majalah Kembara Kail dan yang lain-lain. So aku ada terbaca dalam isu pertama majalah kembara kail atu akan seekor ikan yang pelik dan jarang dijumpai. Then masa ku visit ur Blog, u belum bagi nama ikan atu selain ikan UFO ehhee... my point is to berkongsi pengetahuan bersama pemancing lain.. insya allah di masa akan datang akan dikongsikan pengetahuan lagi. Ok thanks bro. Semoga sukses dalam arena pancing di masa akan datang.

Disini ada ku attach keratan artikel bergambar dari Majalah Kembara Kail atu untuk pengetahuan semua. Ku scan kan dan ku harap Bro dapat uploadkan di blog bro.. ehehe.


Penulis: Waalaikumsalam Hadgi-Gecko, Terima kasih atas sumbangan, maklumat serta informasi yang sangat menarik mengenai ikan ganjil 'ikan UFO' atau dengan nama sebenar IKAN BELALANG. Dengan adanya informasi ini, dapat lah kita semua mengetahui sedikit sebanyak mengenai spesies ikan ganjil 'ikan yang jarang-jarang kali dilihat' bukan sahaja ianya terdapat dinegara jiran Malaysia, namun spesies ikan Belalang juga terdapat di Perairan Laut Dalam 'Drop Off' Negara Brunei Darussalam. Sekian, wassalam.


Petikan artikel & gambar di sumbangkan Oleh: Hadgi-Gecko
<<<>>> <<>> <<<>>> <<>> <<<>>>

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP