Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Monday, October 18, 2010

Ungah Perairan Serasa

Ikan Ungah Di Perairan Pantai Serasa
17hb Oktober 2010 (Ahad)

Pada hari ahad, jam 8.30 pagi penulis turun untuk memancing ungah di ungah garden Peranginan Pantai Serasa, sampai disana kelihatan sudah ramai pemancing lama dan baru sedang melabuh kail di kawasan lubuk-lubuk ungah yang ada disana. Kelihatan beberapa orang sudah menaikan ikan ungah. Tapi galat-galatan tah jua ku kan mengambar ikan ungah lurih bisdia ani. Adih...nada ruang kosong  usulnya..mun ku pajal jua ngail sana ni...gerenti betindihan tangsi ni. Okey..lah..penulis berpindah disatu lagi lubuk ungah yang sudah lama kesepian. 'aku saja lah yang sudi melabuh umpan ku untuk mencuba nasib dilubuk ungah yang sepi ani..'

" Kalau makai rod atu inda payah jauh-jauh menalangi umpan atu,
dekat-dekat batu saja..insyaalah kalau inda ungah kerapu mesti ada.,
kalau dua-dua ani nada..ikan kesili tah mengerajakan tu."


 "Ani saja ungah ulih ku pagi atu yang inda lapas,
2 kali tarikannya tapi lapas...alum tah rezeki tu ganyanya.."

Sudah lama ku inda mengungah ani, cara ungah makan kail pun karang ani berbeza., kalau dulu..confirm dalam mulutnya ni mata kail ani, ani main header mata kail ia sudah.. iatah ku heran mata kail VMC ku menyangkut atas kepalanya tia pulang.Tapi apa-apa pun jua..iatah rezeki ku ni.

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP