Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Thursday, April 23, 2009

Mengimbas Hasil-Hasil Pancingan Precious Yang Lalu.

Mengimbas Kembali, Hasil-Hasil Pancingan
Pa Damit dengan Ahli-Ahli Precious.


Pa Damit dengan si alai cute bersama
seekor Ikan Tawih.

Anak ikan berenang di muara,
Menyusur arus perlahan jua,
Duhai si alai yang cute dan lawa,
Bila dewasa menabur jasa.


Hasil-hasil Pancingan Pa Damit bersama
Ahli-Ahli Presious Boat di kawasan Perairan Laut Buka
'Dropoff' pada 22.03.2009.

'Meriah meliat ikan2 ulih2 bisdia ani'

Seperti yang dimaklumkan oleh Pa Damit,
jenis-jenis ikan yang dipancing pada hari itu adalah seperti ikan
awat-awat, ikan kurisi bali, ikan pisang emas dan ikan rubi.


Ahli-ahli Presious Boat mengambil kesempatan
bergambar dengan hasil pancingan mereka.
(tahniah bro.., banyak dapat ikan.. nyaman
mata memandang wah..)



Penulis: Ikan apa ni Picture no: 6 ni..?
Pa Damit: 'Picture no 6 ani iatah ikan awat-awat ni ah...'

Penulis:'ehemmm.., picture no: 7.., hehe ikan apa ni bro?'
Pa Damit: ani ikan yang kekuning kuningan ani, iatah ikan
pisang emas ni kami melagau..'

Penulis: Pisang emas di bawa belayar,
masak sebiji di atas peti,
hutang emas boleh lah di bayar,
hutang budi dibawa hingga kemati.


Penulis:'ahh..ani mcm ku tahu nama ikan nya.., tapi biar padamit lah
yang beritahu picture no: 8 apa nama ikan nya pa damit?
hehehe'
Pa Damit: 'ahhh.., ani tah ikan kurisi bali ni.., atau kurisi bali kaling'
Penulis: ikan pun tedapat cia jua nama-nama kaling ani.. :)

Penulis: 'ni picture no: 9 .., ikan apa ni.. bro.. :)'
aku kalu nama english nya tahu ku nama2 ikan ani but kalu
nama ikan in malay atu ahh..,
jarang tah ku pandai nah...'
:)

Pa Damit: 'ahh yang ani.., lupa cia ku nah.., nanti2 tah bepadah mun
udah teringat dalam ingatan'

Hasil Pancingan Pada 26.03.2009
Di Kawasan Perairan Tutong.

Jim n Aji dengan hasil pancingan dua ekor ikan barah-barahan
dan seekor ikan unggah (ikan merah)

Jim n Aji dengan dua ekor ikan languran.

'napa satu ikan languran warna putih n yang satu lagi
warnanya macam kehitam-hitaman ah?'

Menahan jala diwaktu pagi,
Peluh menitis menyeluputi pipi,
Jikalau tuan pergi memancing lagi,
Harusnya waspada setiap hari.
<<>><<>><<>><<>><<>><<>>

Gambar disumbangkan Oleh: Pa Damit

Penulis: Terima Kasih Kami ucapkan kepada Pa Damit dan Ahli-ahli Precious Boat kerana berkesudian mengirimkan beberapa gambar hasil-hasil pancingan mereka yang cukup memuaskan untuk renungan dan tatapan bersama. Sekian Terima Kasih.

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP