Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Tuesday, December 15, 2009

Satu Malam Yang Hampa

Trip Memancing Di Ujung Sana Tempat Muu... Bunga Melorr...
Di Suatu Tempat Yang Indah..Bunga Melorr...
'Ujung Sapuh' Muara
Negara Brunei Darussalam
05.12.2009 (Malam)

Trip memancing ke perairan Ujung Sapuh, perjalanan kami bermula di penurunan perahu Kg. Pengkalan Si Babau, dengan menaiki boat fiber 23kaki dan engine yamaha 85kuasa kuda. Keadaan air di ketika itu berangin dan menyebabkan air laut menjadi berombak. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 ke 20 minit. Trip memancing kali ini adalah untuk menjerat ikan ungah yang terdapat di ujung sapuh. Umpan yang dibawa adalah ikan kembura.


Batu Ujung Sapuh (Bt. No 2)
 
'aiii...punya lah bangat naik pasang air ani'


'Bob macam ada benda putih bah atas joran mu atu..
patut tah nada tariknya... hehehe...'

Setelah beberapa jam memancing diatas batu No. 2 Ujung Sapuh,
kami mencuba memancing dari atas perahu berdepanan dengan batu.
Namun tiada ungah yang sudi menyambar umpan yang kami labuh.
'alum tah rezeki gayanya..hehe'

  
 Pandai ia.., arah pulau ia program..
kes sumbang mahram nie... harus dipisah kan dong..!!! 

 
Krikan Shimano & Hasnol

'Adidihh.... barat...jua belangkas bini ani..'
Selepas kami makan angin di Ujung Sana Tempat Mu.... Bunga Melor...
'Ujung Sapuh'..kami berpindah dikawasan Perairan Ungah Garden Serasa.

Dalam perjalanan di Ungah Garden Serasa., kelihatan air dikawasan batu serasa telah naik kedaratan, mengikut jadual air pasang surut, air naik pada malam itu sedalam 2.7 meter. 'paksa lah bisdia mengedarkan kerita bisdia ke jalan raya.'

 






 'adihhhh....!! peralatan... si gadis..tuutttttttt...!! 
tesangkut arah kipas engine ani..'

 
Pukul berapa sudah ni..????
'Tahan masih mata ehy.... no worries nya orang putih..'

 
'Nampaknya Capt.Kerikan Shimano sudah mula di awang-awangan 
(tapi tangan tetap memigang krikan tue..), hasnol  pun ada rasa kulit mata atas kan tekatup kebawah jua nie..,sementara mamat n bob.., alahh.., kami tahan nie mun bejaga... No Problem..!! maaf saja..'

'Fuuhhhhhhhhhhhhhh... selang beberapa minit..., Macam kana bagi obat guna-guna balang orang.. chehh..!! Menyampahh..!! i.............'

 
  'Toinggg...............!! mun udah kalat mata.. jawapannya tidor..'
 tidor-tidor ayam nya orang..
Tidor-Tidor Ayam ani membawa maksud.. orang yang sedang tidor bersama ayam.
hehehehehe... jgn marah ehy...


Hehehehehehehehehehehehehehehehe.....senyum 24jam...
aiiiisehhmen... masih mampu tersenyum???
Apa Mimpi??  Mimpiikan Ungah?? Mimpi Cakoi?? Mimpi trailer perahu..??
'Tekrim tu yang banar...gigi ku atu.., tekana angin subuh..hehehe'

MAKAN ANGIN DI UJUNG SAPUH
DAN BERSIAR-SIAR DI KAWASAN PERAIRAN PERANGINAN
PANTAI SERASA.

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP