Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Tuesday, May 12, 2009

Menjerat Ungah Ditengah Hari

Pantai Serasa 'Ungah Garden' (UG)
11.05.2009 @ (Tengah Hari)

Keadaan air yang mula bergerak surut..
'kalau begerak surut bisai jua ni.., umban nya disebelah kiri pulang,
sebalah kanan inda dapat, pasal airnya bangat'

Paci yang Memakai Basikal :'adihh...dari pagi ku diujung.,
ada tariknya..tapi inda merait, ani bedar ditangah ku pulang..
bah kamu pulang diujung wang..
mana tahu ada rezeki kedikamu'

'bah paci kami pulang ke ujung ah..,
mana tahu nasib kami baik..pa ci..'

Mamat dengan seekor ikan ungah
hasil pancingan beliau, dengan menggunakan
tangsi biasa (fisherman) 40lbs.

'nah...alum sampai 5 minit pa ci lurih cia ku..'

'dulu-dulu gail sini inda pernah lurih unggah
kali ani ada rezeki ganyanya..'

"..lapas si Bob belurih, alat-alat 5 minit si Mamat lagi belurih ni..
beset.. kali udah ehy....masa-masa ungah makan ani..oleh bisdia.."

Bob dan Mamat
dengan ikan ungah hasil dari pancingan mereka.

Tangsi yang digunakan tangsi cina
50lbs & 60 lbs dan mata kail jenama Sail Fish Saiz NO: 4
kalau ada yang memakai mata kail jenama VMC bulih jua..,
Saiz No: 7 - 8

Mamat: ehyy..bob.. bisai ko ani.., baru2 turun ngail tarus
dapat ikan special.... :)
dulu aku time baru-baru turun ngail payah kan belurih ikan..'



"Anak ungah berenang-renang,
Sambil mengintai si anak kembura,

Nyaman tah dihati.. fikiran pun tenang,
Bila mendapat ungah kami berdua.."



Bob dengan ikan ungah yang beratnya kira-kira 1 kilo lebih
dan mamat dengan ungahnya hampir 1 kilo

Ironsilk: 'aii..., ini mereka berdua mengalah kan aku pulak.,
baru-baru turun dah dapat ikan ungah seekor seorang..'
apa-apa pun tahniah for both of you lah my brother2...' :)

Gambar Di Sumbangkan Oleh: Bob
<><><><><><><<>><<>><<>><><><><><><>

Wahai paci yang memakai basikal..,
berkaca mata hitam dan berambut ikal..,
kami bukan orang yang nakal..,
cuma ingin menimba ilmu setagal..

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP