Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Monday, December 3, 2007

Selungsung Unggah Garden

Ikan Selungsung

Rapala Magnum
Pada 12hb Febuari 2007 isnin, jam di antara 8-9 malam di kawasan perairan pantai serasa, (Unggah Garden) Selungsung berat anggaran melebihi 5 kilo dapat dinaikan dengan menggunakan teknik casting. "Rapala Hitam Silver" dengan tarikan tangsi Barkely Triline 30lbs.

Rod: Shakespeare Sigma 7". Reel: Shakespeare Tidewater.

Serba sedikit penulis ingin berkongsikan pengalaman sewaktu mendapat selungsung dikawasan perairan pantai serasa iaitu kawasan yang dikenali sebagai unggah garden.

pada waktu itu air surut, bergerak pasang., keadaan airnya tenang dan cuma kedengaran bunyi pausan beberapa ikan lumba2 saja., penulis hanya mencuba cuba nasib manalah tahu rapala disambar ikan., pada lontaran kedua saja rapala sudah disambar ikan, "TEKAJUT" Jua rasanya ehy.., maklumlah 1st time barukan pandai mengcasting, madam jua spoolku lehnya.Penulis cuma dapat menahan rod saja.., "dulur cia dulu ikan ani membawa jauh2"lebih kurang 3-4 min lalah ia jua, nampak jua udah telompat2 4 ke 5 kali. Ingkul tia pelahan2 inda lama kemudian dapatlah ikan selungsung ani dinaikan kedarat.

Sekian.
Terima kasih juga penulis ucapkan kepada kedua teman yang bermurah hati memberikan bantuan kepada penulis sewaktu menaikan hasil tangkap.

Bedah siasat telah dijalankan keatas ikan ini manalah tahu
ada pempers telah dimakannya.


0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP