Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Saturday, December 8, 2007

Kertang

"Uji mata anda"
Teka berapa beratnya?"Cakap2 pasal ikan"

Kerapu Kertang (Epinephelus Lanceolatus)atau kerapu gergasi yang boleh mencecah melebihi 70kg seekor. Selalunya kerapu kertang ini suka diterumbu terumbu karang dasar laut dan adakalanya ianya berada dikawasan pantai yang mempunyai permukaan dasarnya berbatu-batu. Ikan kerapu merupakan ikan air laut yang belakangan ini dihargai cukup tinggi khususnya untuk restoran-restoran besar.Bagi mendapatkan ikan besar seperti kerapu, kertang dan alu-alu, pemancing dinasihat menggunakan umpan hidup seperti sotong dan udang serta guna kaedah mengail tunda (trolling) atau dengan cara lain dengan menggunakan kaedah jigging atau casting.


Napolean Wrass ni antara species ikan yang paling mahal.. di Hong Kong, sampai RM350 per kg.

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP