Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Sunday, December 30, 2007

Lokasi Memancing

Borneo Island


Brunei Darussalam
Bandar Seri Begawan, BruneiSungai Brunei

Diantara tempat-tempat yang sering dikunjungi Pemancing:
 1. Berdekatan Kawasan Bangunan Pusat Kesenian BSB
 2. Jeti Putih
 3. Kawasan Bumbungan 12
 4. Hadapan Bangunan Kastam Lama
 5. Yayasan Port View 2
 6. Hujung kawasan letak kerita Yayasan
Aktiviti-aktiviti memancing selalunya dilakukan pada waktu malam, selain daripada memancing terdapat juga beberapa orang yang melakukan aktiviti2 merambat udang, selalunya berdekatan kawasan Bangunan Pusat Kesenian. Udang2 yang diperolehi dihidupkan dan kemudian dijual kepada kaki pancing untuk dijadikan umpan pancingan. Harga yang dikenakan adalah mengikut saiz dan jumlah udang tersebut.

"jika para pembaca mempunyai cerita2 sejarah tempat2 memancing, jenis2 ikan yang pernah diperolehi, umpan yang digunakan dan teknik pancingan yang berkesan adalah dialu-alukan untuk mengirimkan cerita awda ke email ironsilk2007.@hotmail.com." Terima Kasih (,")

Brunei-Muara District
Jambatan Kg.Sg Matan & Jambatan Queen
Mukim Kota Batu
Pantai Tungku B.S.B
Pantai Jerudong
Pekan TutongSungai Tutong

Rajah-rajah diatas menunjukan sebahagian daripada tempat-tempat yang selamat, sesuai dan menarik untuk melakukan sebarang aktiviti-aktiviti memancing atau merambat yang terdapat di Negara Brunei Darussalam.

Click on the map to enlarge

0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

Pembekal Umpan Pancingan

 • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
 • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
 • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
 • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
 • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP