Selamat Datang diucapkan kepada semua teman-teman kaki pancing di Negara Brunei Darussalam dan para pengunjung lainnya. Adapun blogspot in dibuat bertujuan berkongsi pengalaman dan pengetahuan, mengenal pasti tempat atau lokasi yang selamat untuk dikunjungi bagi menjalankan aktiviti memancing. Mengenal jenis-jenis ikan yang terdapat di perairan Brunei maupun di sungai, di tepian pantai atau di laut buka. Mengenang kembali kenangan-kenangan manis sewaktu memancing melalui gambar-gambar memancing. Terakhir penulis ingin mengucapkan Ribuan Terima Kasih kepada rakan-rakan yang berkesudian melayari blogspot ini. Sekian Terima Kasih.

Brunei Time

Friday, March 13, 2009

Sembilang Lagiii..

Ikan Sembilang
Pantai Serasa (Unggah Garden)
Khamis 12.03.09 @ 05.30 Ptg.

Ikan sembilang berat
kurang dari 500g.
Rod: Shakespeare Sigma
Spool:Shakespeare Dimension
Line: Berkley Big Game 20lbs
Umpan: Kembura Bekarat

Lokasi memancing: Pantai Serasa 'Unggah Garden'
Keadaan air: Bergerak pasang.


Bawang putih dan bawang merah,

Mari mendekat kepada ayah,
Eting sembilang membawa padah,
Bisanya masuk kedalam darah.
--------------------------------


Ruangan Mari Belajar Memasak
(untuk pemacing-pemacing lelaki sahaja)
'Taunya cuma tangkap ikan, tapi masak engak bisa'


RESEPI SEMBILANG BAKAR
MASAK LEMAK CILI API

Gambar-http://hani81.fotopages.com

Langkah Pertama:

1. Ikan sembilang yang telah disiang dan dibersihkan hendaklah dicuci sekali lagi dengan air asam jawa, bagi menghilangkan bau-bauan dan lendirnya.

2. Lulur/ Sapukan campuran serbuk kunyit yang bercampur sedikit minyak dan garam secukup rasa. Sekiranya hendak lebih pedas, campurkan cili padi tumbuk.

3. Setelah selesai, ikan sembilang tadi bolehlah dipanggang sehingga kulitnya kelihatan sedikit hangus.

4. Selesai dipanggang, ikan dipotong kecil-kecil agar mudah dimasukkan dalam kuali dan bila dimasak nanti rasa lemaknya cepat masuk kedalam isi ikan.

Langkah Kedua:

1. Sediakan bahan-bahan seperti 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 2 inci perambut berkely 20lbs ahh.., <-- "jgn di ikut ni..," sedia kan 2 inci halia bah.., 5 inci kunyit, garam secukup rasa, lada padi secukup rasa, cili putih 14 biji, bunga cengkih 3 ketul, seketul kayu manis dan sepotong serai serta air santan (sebiji kelapa).

2. Semua bahan tersebut hendaklah dikisar kecuali cengkih, kayu manis, serai dan air santan.

3. Tumislah bahan yang telah dikisar sehingga menggeluarkan bau wangi. Masukkanlah bunga cengkih dan kayu playwood.. hehehe :) "kayu manis wah ehyy.." diikuti sembilang yang telah dipotong kecil-kecil tadi. Selepas seminit digaul atau 'di uwar-uwar nya orang kitani' sehingga sebati, masukkanlah santan kelapa (santan piasau).

4. Rebuslah ikan sembilang tersebut sehingga air santan mendidih. Kalaukan makan, lebih sedap semasa ia panas panas suam.

Wassalam. Selamat mencuba... :)



0 comments:

Pesanan Dari Kami

"Berwaspadalah selalu ketika menjalankan aktiviti-aktiviti memancing sama ada ditepian pantai mahupun yang diluar pantai"

NSZ - CABARAN PANCING 2009

NSZ - CABARAN PANCING 2009

















Pembekal Umpan Pancingan

  • Udang Hidup Kg. Tanah Jambu: Sham - 2792997
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 700 No:37
  • Udang Hidup Kg.Salambigar, Spg 701-23 No:11
  • Udang Hidup Kg.Sg Buloh: Iran - Hp-8866079
  • Udang Hidup Kg.Sungai Buloh: Yasin - Hp- 8956733

Recent Comments


















  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP