Kedua kalinya Ungah Serasa Lagi..
23.03.2009 (Petang)
kerikan (ambur) yang diperbuat
dari pada kayu dan di isikan dengan tangsi 60lbs.
Sang Buloh
'Aku buloh yang tumbuh di hutan,
aku ditebang untuk menabur jasa..
bila aku reput dimakan usia..,
aku dicampak kedalam sungai dan lalu hanyut mengikut arus,
akhirnya aku terdampar dicelah-celah batu..
khidmatku masih diperlukan???
aku diberikan tugasan baru..,
kali ini
aku dijadikan tempat meletak kerikan si pemacing..
walau aku reput dimakan usia,
namun diriku masih ada yang menghargainya..
dan aku akan terus menabur jasa'
Untuk mengekalkan kesegarannya,
ikan ungah di hidupkan didalam air
dicelah-celah batu.
'Masih kuat lagi iaa...' lihatlah percikan air
dari ikan unggah.
'Nampak masih segar'
Dengan menembuskan tali dari ingsang kemulut,
agar ikan ungah tidak terlepas.
Ungah: 'Aku hidup untuk makan dan dimakan,
memang sudah menjadi kudrat ilahi..'
Menjelang malam, suasana damai dengan pemandangan
indah membuatkan penulis teringin dihati untuk
merakamkan gambar perairan pantai serasa dengan
keadaan awan serta dada langit yang mengeluarkan
aura membiru...dan kemerah-merahan..
'inda tedapat Nikon D300 wah.., pakai P900 pun okey lah..'
Ikan ungah kedua diperolehi pada
tahun ini..
'Syukur Ya...Allah..'
Tempat selalu diujung batu serasa,
Rasa gembira di dalam dada,
Mendapat ungah kali kedua."
----------------------------------------------------------------------------------
'Ni...gue beri kongsian... resepi ikan ungah masak
Asam Pedas lah..'
"Semalam gue cuba ini resepi pulang dari mancing.., FuyOooo!!
sodap bah!!"
'Ini resepi gue petik dari laman web mesraaaaa~~~(bob AF3)'
www.mesra.net Resepi
@,>->---------------<-<'@
Asam Pedas Cara Brunei
1 ekor ikan merah yang sederhana besar
(disaing dan dipotong ikut suka)
500 ml air
½ bawang besar (dihiris)
3 keping asam gelugur
1 batang serai (dititik)
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk menumis
4 biji lada hidup
10 biji cili padi
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
*Bahan-bahan ini dikisar halus dan dicampur dengan 2 sudu teh serbuk kunyit
Cara:
Panaskan minyak tumis bawang besar dahulu barulah masukan bahan kanan dan tumis sehingga mengeluarkan bau, barulah masukkan air. setelah air mendidih masukkan serai,asam, garam dan ikan sehingga masak dan agak pekat.
Cadangan Hidangan:
Hidangan bersama nasi putih sewaktu masih panas. selamat mencuba.
Kiriman: Lina
Sumber: Ibu mertua
0 comments:
Post a Comment