Friday, May 1, 2009

Udang Galah Di Perairan Tutong

Mengimbas Kembali Kenangan Silam
Sewaktu Memancing Udang Galah
Diperairan Daerah Tutong

Sambil bersantai diatas perahu dengan
hasil pancingan seekor undang galah 'Sauh'

' Salah seorang teman memancing juga memperolehi
seekor udang galah 'sauh'
'happy sangat lah aku....'

Dilain hari dan waktu
bersantai dengan memancing udang galah di
kawasan perairan Tutong.

'kegemaran bah.., udang galah sauh lagi..'

Keseluruhan hasil pancingan udang galah dari
bermacam size..

Gambar disumbangkan oleh: Bob
<><><> <><> <><><>


Resepi Udang Galah Masak Merah
http://www.myresipi.com

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1kg - Udang Galah ( kalau tak ada udang galah jenis udang lain pun boleh )
  • Sos cili & Sos tomato ( ikut suka hati )
  • 4 - 5 ulas bawang merah & bawang putih ( di tumbuk halus )
  • 1 inci halia & 1 batang serai ( dihiris & di tumbuk halus )
  • 1 biji telur ( utk memekatkan kuah )
  • gula, garam & aji ( secukup rasa )
  • 10 gm rempah tumis
  • 3 biji tomato ( dipotong empat )
  • sedikit air untuk memasakkan udang

Cara-cara

  1. Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk halus tadi.
  2. Tumis sampai kekuningan, kemudiah masukkan sos cili & sos tomato.
  3. Lepas itu masukkan udang galah tadi dan gaul sebati.
  4. Bila sudah sebati masukkan telur, gula, garam, ajinomoto, tomato dan air, biarkan memdidih.
  5. Bila kuahnya sudah nampak pekat bolehlah diangkat & dihidangkan bersama dengan nasi putih.
Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment